Toiset elävät työlle ja toiset tekevät työtä elääkseen. Molemmissa tapauksissa eteen voi tulla työelämän negatiivisia puolia, kuten YT-neuvotteluja ja irtisanomisia. Kun irtisanominen tapahtuu, ihminen on uuden tilanteen äärellä ja voi kokea monia tunteita. Jokainen reagoi irtisanomiseen eri tavalla. Tyhjä olo, helpotus, huoli tulevasta, ilo ja ahdistus. Vaikka irtisanominen olisi myönteinen asia, on normaalia, että epätietoisuus tulevaisuudesta voi ahdistaa.
Reaktiosta riippumatta kannattaa asiasta keskustella läheisten kanssa sekä tarvittaessa ottaa yhteys ammattilaiseen, joka voi auttaa negatiivisten tuntemuksien kanssa. Puhuminen ja vertaistuki auttaa selviytymään alkusokista sekä samalla antaa tilaa tulevaisuuden suunnittelulle. Asiat järjestyvät ajallaan.
Kun saat tiedon irtisanomisesta, sinun kannattaa olla yhteydessä ammattiliittoon ja työpaikan luottamushenkilöön, jotta saat tietää mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi. TE-toimistosta saat hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja työnhakuun sekä tietoa mahdollisista eri koulutusvaihtoehdoista. Muista myös ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi heti töiden loputtua.
Tulevaisuuden suunnittelun voit aloittaa jo irtisanomiskauden aikana, jos se ei tunnu liian raskaalta. Aloita työnhakuprosessi luonnostelemalla ansioluetteloa. Erilaisen ja huomiota herättävän ansioluettelon voit tehdä vaikkapa netistä ladattavilla ansioluettelopohjilla, jotka herättävät rekrytoijien mielenkiinnon. Selaa myös päivittäin työnhakuilmoituksia ja etsi yrityksiä, joissa voit nähdä itsesi työskentelemässä. Tässä vaiheessa on myös hyvä miettiä, oliko edellinen työ sellainen mistä aidosti välitit vai haluaisitko tehdä töitä toisella alalla tai eri roolissa.
Vaikka irtisanominen olisi ollut myönteinen asia, on inhimillistä, että uusi tilanne ahdistaa ja pelottaa. Työnhaku voi alkuun tuntua kankealta ja stressaavalta, mutta siihen auttavat aika ja rutiinit. Anna itsellesi aikaa tottua uuteen ja tuntemattomaan tilanteeseen. Luo päiviisi sinulle sopiva rutiini, joka auttaa sinua jaksamaan uuden elämäntilanteen keskellä. Harrasta itsellesi mieluisaa liikuntaa, nuku pitkään, inspiroidu uusista resepteistä ja vietä aikaa läheistesi kanssa. Uudessa elämäntilanteessa myös terveelliset elämäntavat auttavat sinua jaksamaan työnhakuprosessin keskellä. Muista, että uusi työpaikka ei välttämättä satu kohdallesi heti ja että työ ei määritä sinua ihmisenä.
Lähteet: Psykologi neuvoo:Näin pääset irtisanomisen jälkeen jaloilleen -artikkeli (Leena Filpus)