Kuopiolaisia padelharrastajia hemmotellaan, sillä marraskuussa Vuorikadulle avautui tiettävästi Suomen ainoa pelkästään padeliin erikoistunut kivijalkamyymälä ja verkkokauppa. Erikoisliike pystytettiin melkoisella sykkeellä, sillä idea kaupasta syntyi syyskuussa ja kuukauden päästä ovet jo avattiin.
– Tarvikkeille on melkoinen kysyntä, sillä tavarat liikkuvat todella nopeasti, kuvailee Jari Heimola, toinen Padelkunkun yrittäjistä.
Tarina alkaa oikeastaan siitä, kun Heimola innostui lajista viime keväänä. Aiemman olkapäävamman myötä käsi alkoi vihoitella nopeasti, jos Heimola pelasi liian pitkään vääränlaisella mailalla. Seurasi omiin ominaisuuksiin sopivan mailan etsintä ja muutaman sian ostaminen säkissä, sillä paikallinen valikoima on pientä eikä verkkokauppojen mailoja pääse kokeilemaan etukäteen.
– Jo viiden gramman ero mailassa tekee paljon, joten meidän jokainen maila on punnittu ja verkkokauppaan on merkattu sen tarkka paino, Heimola kuvaa ja jatkaa:
– Jokaisesta mailasta on olemassa demomaila, joten paikalliset saavat oikeasti testata mailoja ennen ostopäätöstä.
Ennen mailan kokeiluun antamista Heimola tiedustelee harrastajalta vähän tämän taustoja, kuten pelitapaa ja kokemusta. Näiden perusteella hän pystyy suosittelemaan muutamia vaihtoehtoja testattaviksi. Testaamisen kautta yleensä löytyvät kaikille sopivat mailat nopeasti.
– Yleensä naisille ja aloittelijoille sopii kevyempi 340–360 gramman maila. Miehet ja enemmän voimaa käyttävät henkilöt puolestaan hyötyvät painavammasta 360–375 gramman mailasta, neuvoo Heimola.
Mailan muodolla ja materiaalilla on merkitystä siinä, miten paljon lyöntiin saa vauhtia ja kontrollia. Lasikuitumailat ovat aloittelijaystävällisempiä, sillä ne ikään kuin auttavat pehmeydellään lyönnissä. Hiilikuitu puolestaan on kovempi, joten sen kanssa saa käyttää enemmän tekniikkaa.
– Mailan varteen kannattaa asentaa itselle sopiva grippi. Usein ostomailan ote on liian kapea, jolloin käsi rasittuu enemmän. Gripillä otetta saa levennettyä, kuvailee Heimola.
Peleihin Heimola kehottaa panostamaan myös asianmukaisilla kengillä. Sisäpelikengät saattavat olla matolla liukkaita, mutta virallisissa padelkengissä on enemmän kuviota, joten niiden pito on parempi.
– Reunoihin mennessä pelaajalla on yleensä vauhtia, joten liukastuminen käy nopeasti. Käytin itsekin aluksi sisäkenkiä, mutta muutaman kerran törmätessäni kylki edellä lasiseinään päätin hankkia paremmat kengät, nauraa Heimola.
Heimola lupaa auttaa sekä liikkeessä asioivia että verkkokauppa-asiakkaita löytämään sopivat varusteet.
Liikkeen tuotteet on valittu tarkoilla kriteereillä ”jotain tunnettua, jotain nousevaa, jotain uutta”. Valikoiman perusta koostuu Nox-, Varlion-, RS Padel- ja Dutch Padel -tuotteista. Kaikkien tuotteiden hinnoittelussa pyritään järkihinnoitteluun. Mailoja löytyy kattavasti 75–420 euron välillä.
– Näiltä valmistajilta löytyvät mailat, pallot, kengät, kassit ja pientarvikkeet. Vinkkinä pallojen iän pidentämiseen ovat painetta ylläpitävät tai lisäävät säilytystuubit. Tuubi on harrastajalle myös oiva lahjaidea, vinkkaa Heimola.