Henkilöturvan lisääminen voi olla myös mainio keino lisätä henkilöstön, johtoryhmän tai avainhenkilöiden sitoutumista. Esimerkiksi etätöiden lisääntymisen myötä moni yritys on ottanut työntekijöilleen vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksen, joka on voimassa vuorokauden ympäri.
– Työpaikan vakuutus kattaa myös etätöiden aikana sattuneet tapaturmat. Jos töiden välissä käy kolaamassa lunta ja liukastuu, niin se ei olekaan enää työaikaa, valottaa liiketoimintajohtaja Panu Myöhänen LähiTapiola Savosta.
Moni ajattelee olevansa haavoittumaton. Tämä näkyy myös otetuissa vakuutuksissa: yleensä koneet ja laitteet ovat tarkkaan vakuutettuja, mutta ihmisillä on vain lakisääteiset turvat. Myöhänen kuitenkin muistuttaa, että Suomessa kuolee vuosittain noin 10 000 työikäistä.
– Esimerkiksi 50 000 euron henkivakuutus maksaa yrityksen ottamana 40-vuotiaalle työntekijälle keskimäärin vain 107 euroa vuodessa. Motivoiko kympin palkankorotus kuukaudessa vai henkivakuutus enemmän, pohtii Myöhänen.
Tilastojen mukaan keskivertosuomalainen työntekijä on töistä pois 11 päivää vuodessa. Jokainen poissaolopäivä maksaa työnantajalle laskennallisesti 350 euroa. Ja jos poissaolija on yrityksen avainhenkilö, voi esimerkiksi sairastuminen vahingoittaa koko liiketoimintaa.
Vakuutusyhtiön asiantuntijat auttavat mielellään yritysten kaikkien riskien kartoittamisessa. Myöhäsen mukaan yrityksillä on LähiTapiola Savossa oma nimetty asiantuntija, joka on aina paikallisesti läsnä yrittäjien arjessa. Yhtiö tekee myös yhteistyötä Eläkevakuutusyhtiö Elon kanssa tarjoten muun muassa Valmentava johtaminen -valmennusta.
– Vakuutusten, varahenkilöjärjestelmän ja johtamisen tulee olla kunnossa. Hyvällä johtamisella ja työilmapiirillä on suora vaikutus myös poissaolojen määrään, tiivistää Myöhänen.