Takaisin sivun yläreunaan

Salaojitus pitää talon kuivana

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Oodia/Roosa Palokangas, KipaJykä | Kaupallinen yhteistyö

Toimiva salaojitus edistää paitsi talon myös asukkaiden terveyttä.

Uutta kotia ostettaessa tai vanhaa myytäessä kunnossa oleva, huollettu ja dokumentoitu salaojajärjestelmä on myyntivaltti, joka nostaa asunnon arvoa. Toimimattoman salaojituksen myötä kosteus pääsee hiipimään talon rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia.

– Liian lähellä rakennusta kasvavat puut ja pensaat voivat juurillaan tukkia putket. Kannattaakin joka vuosi kurkata tarkastuskaivoon. Jos kaivo alkaa täyttyä, tiedetään, ettei vesi kulje eteenpäin niin kuin kuuluisi, kertoo työnjohtaja Matti-Pekka Kärppä KiPaJyKältä.

Salaojituksen tehtävä on kuljettaa vesi ja kosteus pois talon luota. Jos vesi keräytyy pihalle, routa tekee tuhojaan, sokkeli alkaa hilseillä tai siihen ilmestyy kalkkihärmää, on aika kuvata salaojaputkiston kunto. Kuvaaminen on ainoa tapa selvittää miksi vesi ei virtaa oikein.

– Mikäli putket ovat tukossa, ne voidaan huuhdella puhtaiksi, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Kähkönen.

Kun remontin aika sitten on, talon vierustat kaivetaan auki ja projekti on valmis parissa viikossa häiritsemättä talon asumista. Tavallisen omakotitalon salaojaremontti kustantaa yleensä 15–20 000 euroa ja tuo huolettomuutta jälleen 20–30 vuodeksi.

– Dokumentoimme projektin tarkasti ja annamme asiakkaalle lopuksi raportin tehdyistä töistä. Työ on tarkkaa, sillä putket eivät tarvitse kuin yhden kiven, joka ruttaa putken ja aiheuttaa vesiesteen, valottaa Kärppä.

Yleensä salaojaremontti kannattaa tilata tuntityönä, jotta se kattaa asiakkaalle myös mahdollisten yllätysten hoitamisen. Yllätyksiksi Kähkönen luettelee muun muassa mahdolliset louhintatyöt tai pehmeän maan painumisen. Vanhoissa taloissa esiintyy myös aiempien järjestelmien asennusvirheitä, joista tyypillisimmillään on johdettu vesiä väärään suuntaan tai yhdistetty sade- ja hulevesijärjestelmät. Esimerkiksi katolta tulevia vesiä ei siis saa johtaa sadevesien tarkastuskaivoon.

Kähkönen muistuttaa, että kaivuutöiden ajaksi piha ja istutukset voidaan suojata.

– Viime kesänä teimme asiakasprojektin, jossa salaojakaivuiden yhteydessä piti suojella asiakkaan piha. Aloitimme työt levittämällä nurmen yli paksun huovan, jonka päällä kaivurinkin kelpasi kulkea, kertoo Kähkönen.

Kuvassa on viime kesän asiakaskohteen tilanne ennen ja jälkeen salaojituksen. Rinnetalossa uudet putket tuodaan tarkasti porrastaen alaspäin ja peitetään salaojasoralla.

 

Täyden palvelun talosta hoituvat myös muut pihatyöt, kuten nurmikon, istutusten ja kivetysten laittamiset. Kevään koittaessa tehdään myös paljon terasseja sekä paljujen perustuksia. Kylpytynnyrit painavat täytenä helposti parituhatta kiloa, joten niiden perustuksissa pitää huomioida esimerkiksi maaperä. Ammattilaiset muistuttavat, että paljujenkin vesi tulee ohjata hulevesikaivoon eikä päästää luontoon.

– Kun tekijämme tulee paikalle, autosta löytyvät aina kaikki tarvittavat välineet ja hommat hoituvat. Kaiken lisäksi olemme äärettömän nopeita. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta reagointikyvystämme ja palvelualttiudestamme, summaa Kähkönen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Kiinteistöpalvelut Jyrki Kähkönen Oy

Virranniementie 14, 70420 Kuopio
Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä
Roosa Kosunen