Pikkelöity rosolli
Maukas liemi antaa tutuillekin raaka-aineille uusia makuja ja ihanan rapsakan suutuntuman.
6–8 annosta • yli 60 min • valmistusvideo: #mts
- 4–6 (500 g) raakaa punajuurta
- 3–4 (300 g) porkkanaa
- 2–3 (300 g) kiinteää perunaa (vihreä pussi)
- 1–2 (180 g) punasipulia
- 1 (200 g) omena
- 1 (100 g) maustekurkku
Liemi
- 1 ½ dl väkiviinaetikkaa
- 3 dl sokeria
- 4 ½ dl vettä
- 1 ½ tl merisuolaa
- 1 tähtianis
- 6 maustepippuria
- 6 kokonaista neilikkaa
- 1 kanelitanko
- (pari oksaa tuoretta rosmariinia)
Lisäksi
- 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia tai
- 1 prk (200 g) crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %)
Keitä punajuuret kypsiksi kuorineen. Kuori, jäähdytä ja kuutioi.
Kuori ja kuutioi porkkanat ja perunat. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi omena. Kuutioi maustekurkku.
Laita liemen ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa.
Lisää porkkanat ja perunat, keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä.
Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Lisää sipulit, punajuuret sekä maustekurkut ja omenat liemeen. Sekoita varovasti ja anna maustua viileässä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.
Poista mausteet ja valuta halutessasi liemi pois.
Tarjoa lisäkkeenä turkkilaisen jogurtin tai ranskankerman kanssa.
Ginisilakat
Ginisilakat raakakypsytetään ensin etikkaliemessä ja marinoidaan sitten ginillä ja katajanmarjoilla maustetussa liemessä.
12 annosta • yli 60 min
600 g silakkafileitä
Etikkaliemi
- 5 dl vettä
- 1 ½ dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl sokeria
Kastike
- 10 katajanmarjaa
- 1 (100 g) punasipuli
- 2–3 valkosipulinkynttä
- ½ dl tilliä
- 2 ½ dl vettä
- 1 dl öljyä
- ½ dl giniä
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl etikkaa
Sekoita etikkaliemen ainekset kulhossa ja lisää silakkafileet. Liota fileitä viileässä yön yli, kunnes ne ovat täysin valkoisia.
Valuta silakkafileet hyvin. Poista selkäevät saksilla ja leikkaa fileet 2–3 osaan.
Valmista mausteliemi. Leikkaa katajanmarjat neljään osaan, viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna tilli. Sekoita kaikki mausteliemen ainekset keskenään ja lisää silakat.
Anna maustua jääkaapissa noin vuorokausi ennen tarjoilua. Ginisilakat säilyvät kylmässä noin viikon. Tarjoa alkuruokana perunoiden tai ruisleivän kanssa.
Reseptit: K-Ruoka