Stoppi Leppävirralla
Ensimmäinen pysähdyksemme tapahtuu Leppävirralla, sillä haluamme ehdottomasti tavata kuuluisat Muumit. Muumi-jääveistosluola sijaitsee Vesileppiksen hiihtoareenalla, 30 metriä maanpinnan alapuolella.
Muumien neljännen kauden teema on ”Winter Secrets”. Muumipapan ja Muumimamman talviunille asettuminen katkeaa poliisin koputukseen. Haisuli on paennut poliisin huostasta ja jäljet johtavat Muumitaloon. Rouva Vilijonkka saapuu kylää, joten unet jäävät tuonnemmaksi ja seikkailu alkaa. Elämyksellisestä jäämaailmasta löytyvät myös muut tutut Muumilaakson hahmot, kuten kauan odotettu ja toivottu Haisuli!
Jääveistoksien lisäksi luolassa pääsee käsiksi myös muihin talvisiin aktiviteetteihin, kuten liukumäkilinnaan, snowtube-rataan ja napakelkkaan. Mukaan kannattaa ottaa talvitakin lisäksi pipo ja hanskat, sillä lämpötila on kolmisen astetta pakkasen puolella.
Tiketti on voimassa koko päivän, joten ehdimme samalla syömään ja kylpylään. Kylpylähotellille voisi jäädä myös yöksi.
Päiväretki Kuopiossa
Matka jatkuu Viitostietä pitkin kohti pohjoista. Noin 40 minuutin päästä kurvaamme Bellanrantaan ja löydämme maailman vanhimman savolaisen perheyrityksen Lignell & Piispasen. Sattuipa sopivasti, alkoholitalon Arctic Bar on avoinna ja pian alkaisi kiinnostava tehdaskierros! Täällä voimme tutustua yrityksen 170-vuotiseen historiaan, alkoholin valmistuksen saloihin ja ostaa mukaan mietoja juomia. Maistuvan kierroksen jälkeen suuntaamme kulman taakse Kuopion Saanan pehmeisiin löylyihin ja rentouttaviin altaisiin.
Seuraava kohteemme on Kuopion tunnetuin maamerkki eli Puijon torni. Upeasti valaistu Puijon alue on täynnä vilinää! Pääsemme laskemaan mäkeä snow tub -rengasliukumäessä sekä huskyajelulle. Hurjinta on kuitenkin hypätä Puijon hyppyrimäestä VR-elämyksessä. Kokemus on yllättävän aito.
Eipä Pohjois-Savon alue turhaan ole Euroopan maukkaimmaksi maakunnaksi valittu: Puijon Torniravintolasta näkee kauas – kaikki ravintolan ruoka tulee sieltä, minne tornin maisemat avautuvat. Käymme vielä Puijon Majan ravintolassa kaakaolla sekä ihastelemassa paikallisia tuotteita, joita voi viedä tuliaisiksi.
Pysähdys Tahkolla
Seuraavan kolmen vartin ajan ajelemme kohti Tahkoa, Suomen neljänneksi suurinta hiihtokeskusta. Tahkolla riittää aktiviteetteja kesät talvet. Tällä reissulla haluamme ajella lumikissalla Tahkovuoren huipulle ja herkutella Panoramabarin huikeissa maisemissa. Innostumme kävelemään muutaman sata metriä päästäksemme vielä korkeammalle: Pehkubaarin vieressä on 13 metriä korkea näköalatorni, joka tarjoilee upeita maisemia.
Tahkolle on rantautunut pitkän linjan matkailu- ja elämystoimija Wild Nordic, jonka kautta voi varata erilaisia elämyksellisiä ohjelmia sekä vuokrata välineitä omatoimiseen seikkailemiseen.
Pohdimme lumikenkäilyn, e-fatbikejen sekä moottorikelkan välillä ja päädymme valitsemaan moottorikelkan. Niille on niin paljon upeita reittejä, että voisimme lähteä laavulle makkaranpaistoon. Ensi kerralla voisimme kokeilla vaikkapa jääkartingia, se kuulostaa hauskalta!
Gastronomisen maakunnan vaikutus näkyy täälläkin: valittavana on runsaasti upeita makuelämyksiä pitsasta gourmet-annoksiin. Hophaus Tahkolla on valikoimissa mielenkiintoinen tislaamokierros ja ginitasting. Ravintolan yhteydestä löytyy tislaamo, jossa tuotetaan luomuginiä ja viskiä. Ehdottomasti testiin!
Piipahdus Lapinlahdella
Muutaman Tahko-päivän jälkeen on jälleen aika hypätä auton kyytiin ja jatkaa matkaa. Seuraava kohteemme on kolmen vartin päässä sijaitseva Lapinlahti, jossa omistamme vierailumme kulttuurille.
Ensimmäinen kohteemme on taidemuseo Eemil. Taidemuseossa on esillä kokoelmanäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä, joissa painottuvat alueellisuus, taidekasvatus ja kuvanveisto. Loppuvuoden ajan esillä on sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen teoksia. Tammikuussa avautuu lasitaitelija Sini Majurin näyttely. Keväämmällä on luvassa muun muassa lapinlahtelaisen Halosen taitelijasuvun kokoelmanäyttely.
Seuraava kohteemme on Väärnin pappila. Pappila on huolella ja rakkaudella kunnostettu pappilamiljöö, Juhani Ahon syntymäpaikka, nähtävyys ja juhlatila, pienkustantamo sekä perheyritys ja perheen koti. Erilaisia palveluita on tarjolla paljon, joten varaamme itsellemme Tarinoita Väärnistä -esittelykierroksen. Kuulemme monta mielenkiintoista tarinaa vuonna 1843 rakennetun pappilan vuosien varrelta.
Visiitti Iisalmessa
On aika suunnata kohti viimeistä kohdettamme eli Iisalmea. Lapinlahdelta Iisalmeen menee Viitostietä pitkin alle puoli tuntia. Vaikka olemme ehtineet kokea jo paljon Pohjois-Savoon saapumisemme jälkeen, olemme vain tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta.
Iisalmessa täytyy ehdottomasti kokea Suomen ainoa yleisölle avoinna oleva panimomuseo. Olvin panimon kupeessa sijaitseva museo avaa oluen matkaa maltaasta tuoppiin. Saamme paneutua yli 140 vuoden historiaan, olutesineistöön, laboratorio- ja konttoritiloihin sekä mainosverstaaseen, jossa olutmainoksia ideoitiin ja luotiin.
Nautimme museon yhteydessä olevassa lounasravintolassa maittavan lounaan. Saatavana on myös tasting, jonka maistelun yhteydessä kartoitamme tietojamme eri oluttyypeistä sekä opimme oivaltamaan makuja, jotka täydentävät niiden luonnetta.
Toinen Iisalmen näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde on hotelli Golden Dome. Hotellin arkkitehtuurissa ja harmonisessa sisustuksessa nykyaika kohtaa bysanttilaisen loiston. Hotellilla voi aistia autenttisen karjalaistunnelman!
Upean miljöön ihastelun lomassa pienryhmät voivat osallistua piirakkapajaan, jossa opitaan tekemään aitoja karjalanpiirakoita hotellin keittiömestarin opastuksella. Samalla saa esittelyn perinteisen karjalanpiirakan historiasta, mukaan itse tehtyjä piirakoita, oman piirakkapulikan sekä reseptit, joilla onnistuu kotioloissakin.
Pohjois-Savon maisemissa ja upeiden elämysten äärellä vierähti helposti muutama tapahtumarikas päivä. Alue on selvästi aidosti ympärivuotinen kohde. Otetaanko heti kesäkaudella uusiksi?