Kun haluaa nauttia ruoasta pidemmän kaavan kautta, kuuluu ateriaan olennaisena osana alkuruoka. Lapland Hotelsin ravintola Gallán keittiöpäällikkö Samu Häkkilän reseptillä valmistuva maukas porotartar on erinomainen vaihtoehto alkuruoaksi, eikä sen valmistaminen ole vaikeaa.
– Kun lähden miettimään kotikokeille sopivia reseptejä, on lähtökohtana helppous ja maukkaus. Tässä reseptissä käytämme lihana poroa, sillä poronliha on meille tärkeä raaka-aine. Poron voi kuitenkin halutessaan korvata vaikka naudan- tai hirvenlihalla, Häkkilä kertoo.
Porotartar on simppeli valmistaa. Makua annokselle antavat lihan ohella pikkelöity sipuli ja majoneesi. Resepti on myös mukautuva ja sopii moneen vuodenaikaan.
– Tätä reseptiä voi käyttää alkuruokana sekä kesällä että syksyllä ja oikeastaan milloin vain. Meillä esimerkiksi on ollut tämä listalla joulunakin, Häkkilä vinkkaa.
Kotona kokkaamisen ohella Häkkilä kannustaa myös käymään ravintoloissa. Häkkilä kertoo ravintolan kesän startanneen hyvin, ihmiset ovat liikkeellä, kun säät suosivat. Isompien kesätapahtumien aikaan ravintola avaa paria tuntia normaalia aikaisemmin, jotta ihmisillä on aikaa käydä syömässä ennen tapahtuman alkua.
Häkkilä kehottaa kokeilemaan erityisesti yllätysmenua, viiden ruokalajin menua, joka vie syöjänsä pohjoisen puhtaiden raaka-aineiden ja makujen maailmaan.
Porotartar
- 200 g poron ulkofileetä, sisäfileetä tai sisäpaistia
- 1 tl öljyä
- 1 tl pikkelöityjä sinapinsiemeniä
- suolaa
Leikkaa poronliha pieniksi kuutioiksi, lisää öljy ja sinapinsiemenet. Mausta suolalla.
Pikkeliliemi
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl vettä
- 2 dl sokeria
Lisää sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna ja sekoita, kunnes sokeri liukenee veteen.
Lisää väkiviinaetikka ja anna jäähtyä.
Pikkelöity hopeasipuli
Leikkaa sipulista ohuita viipaleita ja lisää pikkeliliemi sipuleiden joukkoon.
Anna pikkelöityä yön yli.
Pikkelöity sinapinsiemen
Keitä sinapinsiemeniä noin 10 minuuttia, jotta siementen maku hieman miedontuu.
Siivilöi vesi ja lisää pikkeliliemi siementen joukkoon ja anna pikkelöityä yön yli.
Parmesankeksi
Raasta parmesania uunipellille (muista leivinpaperi) ja anna sulaa uunissa (160 astetta), niin että juusto saa kullankeltaisen värin, jäähdytä.
Lipstikkaöljy
- 100 g tuoretta lipstikkaa
- 300 g öljyä
Ryöppää lipstikka ja valuta kuivaksi.
Aja öljy ja pistikka tehosekoittimessa sileäksi.
Siivilöi öljy tiheän siivilän (mieluiten harsokankaan) läpi.
Vinkki: Jos haluat öljystä kaiken ylimääräisen veden pois, kaada öljy siivilöinnin jälkeen pursotinpussiin ja sido pussi roikkumaan noin puoleksi tunniksi. Näin kaikki ylimääräinen vesi valuu pussin kärkeen. Tämän jälkeen leikkaa pussin pää auki ja valuta ylimääräinen vesi pois.
Lipstikkamajoneesi
- 300 g lipstikkaöljyä
- 1 kananmuna
- 10 g dijon-sinappia
- 15 g valkoviinietikkaa
- 4 g suolaa
Mittaa kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta kapean astian pohjalle.
Lisää öljy ja aja sauvasekoittimella niin, että aloitat pohjalta ja nostat sauvasekoitinta pikkuhiljaa ylös.