Takaisin sivun yläreunaan

Palkitsevaa käytännön tekemistä

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Diva-hanke/Ari Tanskanen | Kaupallinen yhteistyö

Paikallisten yritysten ja opiskelijoiden välinen yhteistyö mahdollistaa intensiiviset kehitysprojektit, joiden avulla opiskelijat tuovat taloon uusinta tietotaitoa ja oppivat käytännön työelämässä.

Korkeakouluissa muhii valtava potentiaali, jota alueen yritykset voivat hyödyntää toimintansa kehittämisessä. Lapinlahden Koneistus pääsi tekemään yhteistyötä Savonia-ammattikorkeakoulun tietotekniikan opiskelijoiden kanssa. Opiskelijaprojektin lopputuloksena syntyi tuotannon kuormitustilaa esittävä infonäyttö, jonka data kerätään yrityksen ERP-toiminnanohjausjärjestelmästä.

– Projektin taustalla oli kaupallisen tahon toteuttama järjestelmä, joka ei toiminut. Opiskelijaprojektina luotiin parissa kuukaudessa tavoitetasomme mukainen infonäyttö. Luulin vielä puolitoista vuotta sitten, että toiveemme on mahdotonta toteuttaa, taustoittaa toimitusjohtaja Tuomas Litmanen Lapinlahden Koneistukselta.

Litmanen kertoo, että yhteistyötä Savonian kanssa on tehty aina yrityksen perustamisvuodesta 2005 lähtien. Vuonna 2010 yhteistyö tiivistyi Nova ERP -kehittämisprojektin kautta, minkä jälkeen yhteistyö on jatkunut luontaisesti varsinkin juuri ERP-projektien kanssa. Litmanen on opiskelijoiden tekemiseen erittäin tyytyväinen.

– Meille on syntynyt luottamuksellinen yhteistyö. Molemminpuolisen luottamuksen avulla tiedon antamisesta tulee helpompaa. Tämä korostuu erityisesti ERP-projekteissa, joissa päästään käsiksi yrityksen dataan, sanoo Litmanen.

Vuosien varrella Litmanen on huomannut, että opiskelijaprojektien kannattaa olla tiiviitä ja intensiivisiä. Hän muistuttaa rajaamaan projektit tarkkaan sekä aiheeltaan että kestoltaan. Lisäksi opiskelijoille tulee varata oppilaitoksen puolesta tarpeeksi ohjausresursseja.

Kuvassa viisi miestä seisoo teolliusshallissa koneen edessä katosen kameraan.
Lapinlahden Koneistuksen toimitusjohtaja Tuomas Litmanen ja DiVa-hankkeen työntekijät Jari Lipponen, Henri Juntunen, Jussi Nivamo ja Timo Lassila ovat tehneet pitkään yhteistyötä.

 

– Ohjauksessa voisi hyödyntää myös erilaisia hankkeita, kuten tässä projektissa. Aktiivista ja tekemisenhaluista opiskelijaryhmää tukivat myös DiVa-hankkeen asiantuntijat. Erityisesti Jussi Nivamon asiantuntijuus ja osaaminen korostuivat oikeiden työkalujen tunnistamisessa ja hyödyntämisessä, kiittää Litmanen.

Digitalisaatio valmistavan teollisuuden yrityksissä (DiVa) -hankkeen tavoitteena on tehdä esineiden internetin (IoT, Internet of Things) ja digitalisaation mahdollisuuksia konkreettisemmiksi valmistavan teollisuuden yrityksille. Yksi hankkeen tavoitteista on opiskelijoiden ja yritysten välisen yhteistyön kehittäminen.

Ryhmätyönä aloitettu infonäyttöjen kehittäminen jatkuu seuraavaksi yhden ryhmäläisen opinnäytetyön muodossa. Tietotekniikan neljännen vuosikurssin opiskelija Jonna Räsänen rakentaa analytiikkanäyttöä, josta näkyy esimerkiksi historiatietoa tuotannon suoriutumisesta.

– Teen opinnäytetyötä päivätöiden ohessa. Suoraan yritykseen tehtävä opinnäytetyö motivoi. Projekti vaatii monenlaisia taitoja, kuten visuaalista- ja laskelmointiosaamista sekä tiedon etsintää ja tietokantojen rakentamista. On tärkeää, että yritys on koko ajan mukana ja antaa jatkuvaa palautetta, Räsänen kuvailee.

 

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Digitalisaatio valmistavan teollisuuden yrityksissä (DiVa)

Projektipäällikkö Jari Lipponen
Puh. 044 785 5828, jari.lipponen@savonia.fi
diva.savonia.fi

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä