Harvalla kaupungilla on omaa elokuvateatteria – tai ainakaan sellaista, joka 80 vuoden jälkeenkin vielä porskuttaa tyylilleen uskollisesti. Kuopion Kino Kuvakukko on ainutlaatuinen elokuvateatteri, joka on avattu jo vuonna 1939. Avajaisesityksessä esitettiin monelle tuttu Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Vuosien varrelta löytyy paljon ihmisiä, joiden sydämessä teatterilla on erittäin tärkeä paikka.
– Edelleen meillä käy ihmisiä, jotka muistavat avajaispäivän. Olen kuullut tarinoita, miten lippukioskin alta on livahdettu teatteriin salaa, hymyilee Kino Kuvakukon elokuvatoiminnan ohjaaja Paul Staufenbiel.
Yli 15 vuotta talossa työskennellyt Staufenbiel on yhtä kiinteä osa elokuvateatteria kuin Kuvakukko on Kuopion kaupungin historiaa. Kiinteästi Kuopion katukuvaan kuuluva Kino Kuvakukko on nähnyt myös elokuvamaailman kaksi suurinta mullistusta: äänen saapumisen ja fyysisten filmien digitalisoitumisen.
Elokuvateatteri on toiminut avajaisistaan lähtien yhtäjaksoisesti – lukuun ottamatta muutaman kuukauden taukoa vuonna 1987, jolloin Finnkino myi ja kaupunki osti teatterin. Tälläkin hetkellä näytöksiä on jokaisena viikonpäivänä kesätaukoa lukuun ottamatta.
– Kuopio oli 1980-luvulla edelläkävijä mediakoulutuksessa, ja tuolloin oma teatteri kasvavan kaupungin tarpeisiin on koettu hyödylliseksi. Samalla elokuvien tarjontaa saatiin laajennettua isojen kaupunkien tasolle, kertoo Staufenbiel.
Elokuvia, jotka jättävät jäljen
Vuosittain Kuvakukossa järjestetään noin tuhat elokuvanäytöstä. Teatterin esityskalenterissa on tarjontaa päiväkoti-ikäisille, koululaisille, opiskelijoille, työssäkäyville ja eläkeläisille. Ohjelmistossa painotetaan myös sivistyksellistä ja kulttuurista näkökulmaa sekä henkistä virkistymistä.
– Monille teatteri on tuttu paikka jo päiväkodista tai peruskoulusta koululaisnäytösten myötä, mutta ei välttämättä hoksata, että elokuvateatterissa pyörii myös päivittäin kaikille avoin ohjelmisto, kertoo Kuopion hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen palvelupäällikkö Kati Vähäsarja ja toivoo yhä useamman nuoren löytävän tiensä Kuvakukon kiinnostavan elokuvatarjonnan pariin.
Elokuvateatteri kuuluu Europa Cinemas -verkostoon, joka kattaa 44 maata, noin 750 kaupunkia ja yli 1 200 elokuvateatteria. Verkostoon kuuluvat teatterit painottavat ohjelmistossaan laadukkaita elokuvia, jotka ovat erityisesti eurooppalaista tai muuta kuin kotimaista tai pohjoisamerikkalaista tuotantoa. Tavoitteena on monipuolistaa elokuvakenttää.
– Elokuvatarjonta Kuvakukossa on sellaista, mikä jättää jäljen. Ohjelmisto tarjoaa vaihtoehdon kaupallisille tuotannoille tuomalla tarjolle myös pienempiä laadukkaita ja valtavirrasta poikkeavia elokuvia, kuvailee Vähäsarja.
Vähäsarja kertoo, että hyvinvoinnin palvelualueella elokuvatoiminta nähdään tärkeänä osana kaupungin kulttuuritarjontaa ja hyvinvoinnin edistämistä. Asiakaspalautteen mukaan katsojat pitävät Kuvakukon elokuvia merkityksellisinä ja entisajan tunnelmaa henkivää teatteria autenttisena. Palautteen mukaan teatteriin on helppo tulla nauttimaan elävästä kuvasta myös yksin, mikä on hyvinvoinnin edistämisen kannalta merkittävä asia. Matala kynnys myös yksin osallistumiseen vähentää yksinäisyyden tunnetta.
– Teatterin ajaton konstailemattomuus viehättää asiakkaita. Kino Kuvakukossa pääosaa esittää aina laadukas elokuva. Siitä olemme myös iloisia, että Kuvakukko miellyttää varttuneempaakin yleisöä, summaa Vähäsarja.
Festivaalien ja kerhojen areena
Kuopiolaiset ovat ottaneet teatterin hyvin omakseen, sillä siellä järjestetään paljon erilaisia elokuvakerhoja ja tapahtumia, minkä lisäksi salia vuokrataan myös erilaisiin yksityistilaisuuksiin, kuten koulutus- ja luentotilaisuuksiin.
– Kino Kuvakukko on monelle tärkeä paikka. Toimimme myös monien elokuvafestareiden ja -kuvakerhojen areenana. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta vetää kaikille avointa Hyvät Kuvat -kerhoa ja eläkeläisille on puolestaan suunnattu Hopeatähti-kerho, kuvailee Staufenbiel.
Elokuvateatterissa on myös erilaisia teemoja. Loka-joulukuussa salissa pyörivät joka maanantai kello 19 autenttiset fyysiset filmit, kun valkokankaalle lävähtää vuorotellen erilaisia elokuvahistorian klassikoita. Kyseessä on opetusministeriön alainen Kansallisen audiovisuaalisen instituutin aluesarja.
– Olemme Pohjois-Savon ainoa elokuvateatteri, jossa elokuvia näytetään filmiltä, virnistää Staufenbiel.
Teatterin tapahtumilla on todella pitkät perinteet. Esimerkiksi Kuopion Vilimit -festivaali järjestään tänä vuonna jo 35. kerran eli festivaalista on saatu nauttia koko sen ajan, jonka teatteri on ollut Kuopion kaupungin omistuksessa. Tänä syksynä festivaalin teema on fantasia, ja se järjestetään 29.9.–2.10.2022. Tapahtumassa pääsee neljän päivän ajan sukeltamaan satujen ja suurten seikkailujen maailmaan.
– Luvassa on sekä lapsille ja nuorille sopivia elokuvia että monia aikuisia kiinnostava leikkaamaton Mad Max 2. Joka vuosi luvassa on myös mykkäelokuva livemusiikilla säestettynä, mainitsee Staufenbiel.
Edullisesti elokuviin
Kino Kuvakukon elokuvat maksavat pääsääntöisesti 10,50 euroa aikuisilta ja 8,50 euroa alennusryhmiltä. Arkimaanantaisin ja -tiistaisin sekä ennen kello 16:ta alkavat elokuvat maksavat aina 8,50 euroa kipaleelta. Pääsyliput ostetaan elokuvateatterin aulasta ennen esityksen alkamista.
Teatterilla on pieni kioski, josta saa ostettua juotavaa ja naposteltavaa. Jos haluaa sukeltaa vielä syvemmälle entisajan tunnelmiin, kannattaa karkiksi valita ranskanpastillit, tietää Paul Staufenbiel vinkata.
Lapset ja nuoret pääsevät nauttimaan elokuvista myös kaupungin Liikkis-hyvinvointirannekkeella, johon ovat oikeutettuja kaikki alle 20-vuotiaat kuopiolaiset. Ranneke maksaa puolelta vuodelta 40 euroa ja vuodelta 70 euroa. Rannekkeella voi käydä elokuvissa ja käyttää Kuntolaakson ja Lippumäen uimahalleja ja kuntosaleja sekä muita liikunta- ja hyvinvointipalveluita.
Lisätiedot: www.kuopio.fi/liikkisranneke