Perinteisesti Suomessa on syöty peltipitsoja, joiden päälle on kasattu kahmalokaupalla erilaisia täytteitä. Artesaanipitsa on tästä täydellinen vastakohta, sillä sen täytteissä suositaan minimalismia, ja onnistuneen pitsan salaisuus löytyy herkullisesta pohjasta. Pohja on silloin hyvä, kun pitsa maistuu taivaalliselta pelkän tomaattikastikkeen kanssa.
1. Kohota hitaasti
Omaan makuun optimaalinen taikinaresepti syntyy vain kokeilemalla. Parhaat pitsat syntyvät 00-jauhoista eli kaikkein hienojakoisimmasta jauholaadusta. Tee pitsataikina edellisenä päivänä ja anna sen kohota viileässä kaikessa rauhassa. Taikinan kannattaa antaa kohota vähintään kahdeksan tuntia. Huolellisella alustamisella ja pitkällä kohotuksella pohjaan tulee sopiva sitko. Omistautuneimmat pitsakokit tekevät taikinan juureen.
2. Panosta tomaattikastikkeeseen
Parhaan tomaattikastikkeen saa kesän tuoreista ja kotimaisista tomaateista. Talvisin tomaattien kannattaa antaa kypsyä huoneenlämmössä tai käyttää suosiolla purkkitomaatteja tai valmista tomaattimurskaa. Tomaatit kannattaa murskata käsin, ja murskaa voi maustaa suolalla, sokerilla, yrteillä tai valkosipulilla.
3. Täytä hillitysti
Täytteiden valitsemisessa kannattaa malttaa – vain muutama siivu kinkkua tai muita täytteitä riittää. Hyvä pohja ei kaipaa yli kolmea täytettä. Alimmaiseksi tulee tomaattikastike, seuraavaksi juustoraaste ja päällimmäiseksi uuniin menevät täytteet. Kokeile yhdistää vaikkapa mozzarellaa ja ilmakuivattua kinkkua tai vöneriä, tuoretomaattia ja pestoa. Viimeistele paiston jälkeen rucolalla tai basilikalla.
4. Paista kuumassa
Hyödynnä pitsauunia tai -kiveä, mikäli mahdollista. Sähköuunissa maistuvan pohjan saa, kun esipaistaa pellin tai valurautapannun kuumaksi ennen kuin siihen laittaa leivinpaperin ja pitsapohjan. Laita uuni täysille eli 250–300 asteeseen ja paista pitsaa ylätasolla muutamia minuutteja. Liian pitkä paistoaika tekee pohjasta kovan korpun.
Vinkki! Panosta taikinan ainesosien mittasuhteisiin hyödyntämällä grammavaakaa. Näin saat aina pienennettyä tai suurennettua taikinaa ilman mittavirheitä.
Pitsapohja
- 1½ dl vettä
- 15 g hiivaa (⅓ pkt)
- ½ tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- noin 3 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhot.
Alusta pizzataikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi eli noin 30–40 minuuttia.
Kauli pizzataikinasta yksi iso (uunipellillinen) tai 2–4 pienempää pizzapohjaa suoraan öljytyille pelleille. Kohota pohjia noin 15 minuuttia ja lisää haluamasi täytteet.
Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi 12–15 minuuttia.
Resepti: Myllyn Paras
Tomaattikastike (3 pitsaan)
- 1 prk (400 g) kuorittuja tomaatteja
- 1/2 tl (~10 g) suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoretta basilikaa
Nosta tomaatit purkista kulhoon, poista tarvittaessa vihreät kannat. Jätä ylimääräinen tomaattimehu purkkiin, voit käyttää sen vaikka dippikastikkeessa.
Lisää suola ja oliiviöljy. Murskaa suurpiirteisesti sauvasekoitinta käyttäen.
Kuori valkosipulin kynnet, halkaise ne ja poista vihreä keskusosa. Lisää tomaattien joukkoon.
Hienonna kourallinen basilikanlehtiä ja lisää kastikkeeseen.
Sekoita lusikalla, älä käytä enää sauvasekoitinta.
Nosta kastike kannelliseen astiaan ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2–3 tuntia, mutta mielellään pidempään.
Poista valkosipulinkynnet pois kastikkeesta ennen kuin annostelet kastiketta pizzan päälle.
Resepti: Avaruusasema.com
Tomaattien kalttaus
- tomaatteja
- kiehuvaa vettä
- jääkylmää vettä
Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan.
Tee tomaattien pohjaan ristiviilto. Älä leikkaa syvälle tomaattiin.
Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen.
Nyt tomaattien kuori irtoaa hyvin helposti!
Resepti: Puhtaasti kotimainen