Peltikatto
Peltikatto on helppohoitoinen, pitkäikäinen ja materiaalina kevyt, mutta pitää ääntä. Sateella peltikaton ropina kuuluu sisälle asti ja tuulella katto voi paukahdella. Peltikatto täytyy puhdistaa säännöllisesti, sillä katon pinnoite voi kulua ja ruostua, ja täten reikiintyä. Siite- ja katupöly puhdistetaan vesiletkun ja pehmeän harjan avulla. Myös painepesuria voi käyttää pienellä paineella. Peltikaton huoltomaalauksen väli on yleensä 10–30 vuotta. Vaihteluväli riippuu käytetystä maalista ja olosuhteista. Esimerkiksi tummat värit yleensä kaipaavat huoltoa vaaleaa väriä nopeammin.
Tiilikatto
Tiilikatto on vesitiivis, luja ja pakkasenkestävä, joten se kestää hyvin Suomen vaihtelevien sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta ja rasitusta. Betonikattotiilillä voi olla jopa 30 vuoden takuu, mutta yleensä ne alkavat kerätä kasvustoa 6–10 vuoden iässä. Sammalherkkyytensä vuoksi tiilikatto vaatii säännöllistä puhdistamista harjaamalla tai matalapaineisella pesurilla. Tiilet käsitellään suojauspinnoitteella, ja säännöllisesti huollettuna betonitiilikatto kestää jopa 70 vuotta. Katolla käydessä kannattaa vaihtaa rikkinäiset tiilit ehjiin ja tarkistaa että harjatiilet sekä räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ovat kiinni.
Huopakatto
Nykyaikainen bitumikatto on puhekielessä yhä huopakatto, vaikka huopa on vaihtunut jo kestävään polyesterivahvikkeeseen ja kumibitumiin. Huopakatto on näistä kolmesta katosta hiljaisin sateella. Helppohoitoisen materiaalin huoltamiseen riittää kevyt harjaus ja oksien tai risujen pois kerääminen. Keväällä ja syksyllä kannattaa vilkaista, ovatko katteen huopien reunat käpristyneet tai haurastuneet. Haurastuneiden kohtien alta pitää myös vilkaista alusrakenteiden kunto. Kulunut kate voidaan paikata siihen sopivalla aineella.