Hengitysterveyteen panostaminen luo hyvinvointia niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin.
Vuoden 2020 tilastojen mukaan joka viidennellä suomalaisella on joko ajoittaisia hengityshäiriöitä tai diagnosoitu hengityssairaus. Sydän- ja verisuonitautien jälkeen hengityselinsairaudet ovat sairauksista vakavimpia niin kuolleisuuden, esiintyvyyden kuin kustannustenkin osalta.
Hengityselinsairauksiin sairastumisen riskiä voidaan alentaa muun muassa vaikuttamalla ihmisten terveyskäyttäytymiseen sekä parantamalla sairauksien hoitoa ja varhaista havaitsemista. Järjestelmällinen ennaltaehkäisy sekä asianmukainen hoito vähentävät sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia ja parantavat ihmisten elämänlaatua.
Vuonna 2006 rekisteröity Kuopion Seudun Hengityssäätiö on aktiivinen toimija hengitysterveyden edistämisessä. Säätiön toimitusjohtaja Soile Kosusen mukaan se on toimintansa aikana myöntänyt noin 600 000 euroa hengitysterveyden edistämiseen erilaisten apurahojen kautta.
– Säätiö voi myöntää apurahoja pohjoissavolaisille yksityishenkilöille ja työryhmille hengitys- ja keuhkosairauksien sekä sisäilman tutkimus-, hoito- ja julkaisutoimintaan, Kosunen kertoo.
Esimerkiksi vuonna 2020 säätiö myönsi apurahoja väitöskirjatutkijoille ja tutkimusryhmille yhteensä 100 000 euroa. Viime vuonna painopiste oli uniapneaan liittyvässä tutkimuksessa ja uniapnean ehkäisyssä.
– Lisäksi olemme osallistuneet Itä-Suomen yliopiston varainkeruukampanjoihin tekemällä lahjoituksia esimerkiksi terveystieteiden sekä lääketieteiden ja farmasian koulutusaloille, Kosunen iloitsee.
– Säätiön yhteydessä toimii myös Kerttu ja Kalle Viikin rahasto -niminen erikoisrahasto, jonka tarkoituksena on tukea lasten keuhkosairauksien hoitoa ja tutkimustyötä Pohjois-Savon alueella.
Yhteiskunnallisesti tärkeää työtä tekevän säätiön toimintaedellytyksiä tuetaan vastuullisella sijoitustoiminnalla ja asunto-omistuksilla. Yhteisen hyvän vahvistamiseksi säätiö on ollut myös käynnistämässä yhteistyötä muiden pohjoissavolaisten säätiöiden kanssa.
Kuopion Seudun Hengityssäätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Palsolan mukaan säätiöiden toiminnalla on tärkeä merkitys maakunnan kilpailukyvylle muun muassa pitkäjänteisen tutkimustyön mahdollistajana.
– Säätiöiden yhteiset panostukset mahdollistavat suuriakin hankkeita alueen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Säätiöiden merkitys tieteen ja taiteen rahoittajina vain korostuu julkisten määrärahojen vähentyessä, Palsola sanoo.
Tulevana lukuvuonna säätiö järjestää yhteistyössä Kuopion kansalaisopiston kanssa hengitysterveyteen liittyviä luentoja, joihin on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.