Rautavaaralla on totuttu ammentamaan luonnosta. Jylhät vaarat huikeine näköaloineen, marja- ja sienisatoa notkuvat metsät ja suot sekä puhtaat, kalaisat vedet ovat niitä tunnusmerkkejä, joista tämä Pohjois-Savon toiseksi pienin kunta tunnetaan. Rautavaaralainen luonto on nostettu vahvasti esiin myös kunnan viestinnässä. Surkeiluun ei suostuta, vaan Rautavaara julistaa olevansa paras luonnostaan.
Tämä vuosi, kun ihmiset ovat erityisesti löytäneet luontoon, on näkynyt myös Rautavaaralla. Tiilikkajärven kansallispuistossa ja muissakin luontokohteissa on ollut vilkasta. Mainio marja- ja sienivuosi toi omat kävijänsä Rautavaaran metsiin. Kaikki eivät tyydy vain käymään, osa haluaa viettää Rautavaaralla myös vapaa-aikaansa tai muuttaa kokonaan luonnon keskelle.
– Kyllä se näkyy, että nyt halutaan väljyyttä ja puhdasta luontoa ympärille, kertoo kunnan elinvoimajohtaja Petri Ahonen.
– Tonttikysyntä on ollut vilkkaampaa kuin vuosiin, kauppoja on tehty rivakkaan tahtiin ja lisää omarantaisia tontteja on tulossa myyntiin kirkonkylän keskustan tuntumaan, hän jatkaa. Kattava valokuituverkko mahdollistaa etätyön tekemisen näppärästi vaikka mökiltä käsin.
Talvi tarjoaa Rautavaaralla omat ilonsa. Lappia muistuttavissa maisemissa lunta riittää, ja sen tietävät hiihdon harrastajat ja moottorikelkkailijat, jotka saapuvat kauempaakin viettämään aikaa harrastustensa parissa. Niin kesä- kuin talvimatkailuun on otettu kunnassa vahva kehittämisen ote. Palveluja ja aktiviteetteja kehitetään yhdessä paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Sen sijaan että tavoiteltaisi massaturismia, Rautavaaralla halutaan ammentaa aitoudesta ja tarjota kulkijalle ainutlaatuisia, paikalliseen elämänmenoon kytkeytyviä elämyksiä.