Takaisin sivun yläreunaan

Asumisen trendinä monipaikkaisuus

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Leppävirran kunta | Kaupallinen yhteistyö

Työt hoituvat missä vain, joten suunnaksi voi ottaa vaikkapa hirsimökin luonnonrauhassa.

Työn murroksessa monia kiehtoo ajatus muutosta maalle. Jo pitkään on ennustettu, että digitalisaation myötä ihmiset asuvat yhä enemmän monipaikkaisesti eli heillä voi olla koti sekä maalla että kaupungissa. Koronapandemia sysäsi trendiä vauhdikkaasti eteenpäin.

– Keväällä Uudenmaan sulkemisen aikaan monet tulivat tänne mökille. Osa on täällä vieläkin, jos heillä on ympärivuotinen vapaa-ajan asunto, kertoo elinkeinoasiamies Antti Tulila Leppävirran kunnasta.

Leppävirta on pitkään ollut vapaa-ajan asujien suosiossa, sillä kunnasta löytyy peräti 3 200 vapaa-ajan asuntoa. Vuoden 2020 syksyllä kunta teetti kuntalaisilleen ja vapaa-ajan asukkailleen kyselyn, joka vahvisti asian: sekä vakituisten että osa-aikaisten leppävirtalaisten tyytyväisyys alueeseen on selvästi keskimääräistä parempaa.

– Jopa 16 prosenttia vapaa-ajan asukkaista ilmaisi haluavansa muuttaa tänne pysyvästi, iloitsee Tulila.

 

Maaseudun uudet asumisratkaisut -hankkeen Jenni Lemettinen vahvistaa, että etätyöstä on tulossa uusi normi. Kun yritykset panostavat etätyömahdollisuuksiin, toimitiloista muodostuu lähinnä paikka kohdata asiakkaita tai työkavereita.

– Työelämän muutos antaa varsinkin nuorille pareille ja perheille rohkeutta toteuttaa haaveensa maalle muutosta, kun työtehtävät hoituvat muualtakin, pohtii Lemettinen.

Asumisen lisäksi maaseudulta kaivataan luontoelämyksiä. Ulkoilmaihmisen paratiisiksi luonnehdittu Leppävirta vastaa tarpeeseen hyvin. Heti ulko-ovelta avautuu rajattomasti mahdollisuuksia liikkua ja viettää aikaa luonnossa. Kunta sijaitsee myös kätevästi Viitostien varrella vain 40 minuutin päässä Kuopiosta ja 20 minuutin päästä Varkauden kaupungista, joten työssäkäyntialue on laaja.

– Luonnon, veden ja metsien määrästä kertoo myös se, että olemme yksi harvoista Pohjois-Savon kunnista, joiden hiilijalanjälki on negatiivinen. Metsämme sitovat enemmän hiiltä kuin sitä vapautuu, Tulila mainitsee.

Tulilan mukaan kevään jälkimainingeissa ihmisten kiinnostus mökkeihin ja luontoa lähellä oleviin sekä omarantaisiin tontteihin on selvästi kasvanut. Maaseutu-unelmissa siintää joko perinteinen hirsitalo ja maatilapihapiiri tai tontti, jolle saa rakennetuksi itse haaveidensa talon.

– Uusia tontteja, mummonmökkejä ja muita vapaa-ajan viettämisen mahdollisuuksia lisäilen jatkuvasti maallemuutto.fi-sivustolle, vinkkaa Lemettinen.

Maallekaan ei tarvitse muuttaa suin päin, vaan aloittaa voi vaikkapa etätyölomalla Leppävirran kauniissa maisemissa. Yrityksillä on valmiita etätyölomapaketteja, joihin sisältyy majapaikka ja sopiva aktiviteetti. Esimerkiksi Niemilomien majoitus pyöröhirsimökissä sopii mainiosti erähenkiselle etäilijälle. Mansikkaharjun lasikattoisissa igluissa eläminen ja työskentely puolestaan tekee arjestakin juhlaa.

– Vesileppis Areenan puolella tai kirjastossa on myös maksuttomia yhteistyötiloja, joissa voi työskennellä yhdessä muiden etätyöläisten kanssa. Vesileppiksestä voi myös varata myös kokoustiloja. Autamme mielellämme sopivan etätyölomakohteen tai pysyvämmän tukikohdan löytämisessä, vinkkaa Lemettinen.

Kaupallinen yhteistyö

Yhteistyökumppani

Leppävirran kunta

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä