Takaisin sivun yläreunaan

Sober curious -ilmiö pähkinänkuoressa

Teksti Oodia/ Eetu Ollikainen | Kuvat Pexels

Alkoholin vähentämiseen liittyvä maailmanlaajuinen ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia.

Maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö näkyy meillä Suomessakin. Kyseessä on ilmiö, joka kannustaa maltilliseen alkoholin käyttöön tai jopa sen lopettamiseen kokonaan. Sober curious ei kuitenkaan tarkoita absolutismia, vaan uteliasta suhtautumista holittomaan elämään.

Alkoholinkäyttö liittyy suomalaiseen kulttuuriin vahvasti. Juominen liitetään usein sosiaalisiin tilanteisiin, kun lähdetään opiskelu-, työ- tai muiden kavereiden kanssa viettämään aikaa tai irrottaudutaan arjesta viikonloppuna. Sober curious -ihminen voi hyvin viettää iltaa tai after work -hetkiä tavalliseen tapaan, mutta lasiin vaihtuu alkoholillisten juomien sijaan esimerkiksi pirteä mocktail tai alkoholiton olut, siideri tai viini.

Ilmiön myötä keskustelua alkoholin käytön vähentämisestä tai lopettamisesta käydään nyt avoimemmin. Somessa on useita yhteisöjä, kuten Instagramin @darravapaa, jossa ihmiset voivat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan alkoholittomasta elämäntavasta.

Ilmiö näkyy myös myyntiluvuissa: alkoholittomia juomia myytiin lähes 600 000 litraa vuoden 2020 aikana. Alko on havainnut alkoholittomien juomien myynnin kasvun etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Lisäksi Panimoliiton vuonna 2020 Taloustutkimuksella teettämä tekemän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka kolmas nuori aikuinen sanoo, ettei juo lainkaan alkoholia.

”Ei tippa tapa! Miksi et juo? Oletko raskaana?” ovat usein kuultuja kysymyksiä alkoholittomuudesta.

Sober curious -termi on kirjailija Ruby Warringtonin keksimä nimitys ilmiölle, jossa ihminen lopettaa tietoisesti alkoholin käytön uteliaisuudesta nähdä, edistääkö se omaa hyvinvointia. Usein alkoholi saattaa kuitenkin jäädä kokonaan pois, kun kokeilija huomaa esimerkiksi osaavansa pitää hauskaa ilman alkoholia, nukkuvansa paremmin tai muuten kokea terveytensä paremmaksi.

Kohtuullinenkin juominen voi nostattaa tunnelmaa ja rentouttaa hetkellisesti, mutta sitä voi seurata krapula, mielialan laskua tai energian puutetta. Muiden päihteiden lailla myös alkoholi voi aiheuttaa psyykkistä, fyysistä tai sosiaalista riippuvuutta.

Jos alkoholi alkaa näytellä elämässä liian suurta roolia, kannattaa pysähtyä miettimään ja kyseenalaistamaan omia tottumuksia, tilanteita, syitä miksi juo sekä yhteiskunnallista alkoholikulttuuria, joka normalisoi juomista ja jopa kannustaa siihen. Usein ei haluta syyttää ongelmista alkoholia, joten vian ajatellaan olevan itse juojassa. Sober curious -ilmiön ydinajatuksena on, ettei tarvitse olla alkoholiongelmaa lopettaakseen juomisen.

Jaa artikkeli

Tekijät

Eetu Ollikainen