Kesän vaihtuessa syksyyn moni palaa takaisin työpaikalleen kesämuistot mielessään. Lämpimien rantapäivien vaihtuminen arjen kiireeseen voi tuntua rankalta ja arkielämän rutiineihin totuttautuminen työläältä ja stressaavalta. Ihminen kuitenkin elää arkea, sitä niin sanottua tavallista elämää, suurimman osan elämästään, joten arjen mielekkyys ja sujuvuus on tärkeää. Mutta kuinka omasta arjesta sitten saa mukavampaa?
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertasen mukaan ensimmäinen askel mielekkäämpään arkeen on pysähtyä miettimään, mikä elämästä tekee mielekästä juuri minulle. Tämä tarkoittaa oman ajankäytön tarkastelua ja peilaamista siihen, mihin aikaa haluaisi käyttää.
– Pohdi, mitä pidät tärkeänä, mihin haluat rajallisen maanpäällisen aikasi kuluttaa ja millaista elämää tahtoisit vanhempana muistella eläneesi. Seuraavana voi käydä läpi kulunutta viikkoaan: kuluvatko aikani ja energiani näihin minulle tärkeisiin asioihin vai johonkin aivan muuhun? Usein jo tällainen pohdinta havahduttaa tekemään muutoksia.
Mertanen kertoo, että motivaatio ja innostus uuteen ovat usein elämänmuutoksen liikkeelle laittava voima, mutta pysyvän muutoksen avaimet ovat rutiinit ja toisten ihmisten tuki. Jos elämäänsä haluaa sisällyttää jotain mielekkyyden kannalta erityisen tärkeää, kannattaa miettiä löytyisikö sille jokin toistuva paikka arjesta ja voisiko tätä tehdä jonkun toisen kanssa. Kaikkien muutosten toteuttamisessa ei kannata myöskään kiirehtiä.
– Yhden muutoksen juurtuminen kestää tutkimusten mukaan noin sata päivää, joten kaikkea ei yleensä kannata mullistaa kerralla, Mertanen toteaa.
Mertasen mukaan yleispätevää ohjetta siihen, miten mielekäs arki muodostetaan, on vaikeaa antaa, sillä ihmiset ovat erilaisia toisiinsa verrattuna. Perusasioita ja oman arkensa mielekkyyttä voi kuitenkin peilata niin sanotun mielenterveyden käden avulla. Mielenterveyden käden viitenä sormena, eli hyvinvoinnin osa-alueena, ovat riittävä lepo ja uni, terveellinen ravinto, ihmissuhteista huolehtiminen, mukava liikunta, sekä harrastukset tai muut luovat tekemiset.
– Jos nämä osa-alueet saa elämäänsä järjestettyä, on jo pitkällä. Tasapainon löytymisessä auttaa, jos malttaa pysähtyä säännöllisin väliajoin kuulostelemaan tuntemuksiaan ja miettimään, onko oma elämä sellaista kuin sen haluaisi olevan, Mertanen kiteyttää.
Hyvinvoinnin tasapainon löytyminen auttaa myös sietämään stressiä. Tasapainoinen ja terveellinen arki synnyttää puskuria satunnaisia stressipiikkejä vastaan. Mertanen kuitenkin huomauttaa, että mielen kuminauhan ollessa koko ajan kireällä täytyy itsestä huolehtimisen lisäksi myös pyytää apua tekemistensä määrän vähentämiseen, jotta stressikuormitus pienenee. Lisäksi ihminen tarvitsee myös omaa aikaa ja jokaisella olisi hyvä olla elämässään sellaista tekemistä, mitä tekee vain siitä syystä, että se on mukavaa ja että sen parissa puuhailusta nauttii. Harrastukset rytmittävät arkea ja edistävät hyvinvointia.
– Kysymys kuuluukin, että mitä tehdessä juuri sinä uppoudut niin syvästi, että menetät ajantajun? Saatko tehdä tätä tarpeeksi? Jos et, mieti kuinka tämän voisi järjestää, Mertanen päättää.