Yrittäjäkollegat Tuija Martikainen ja Riikka Sabat arjessaan Element Studiolla auttavat ihmisiä erilaisissa muutostarpeissa. Lähtökohtana on aina, että ihminen on kokonaisuus, jonka kaikki elämän osa-alueet vaikuttavat toisiinsa. Joskus haasteet terveydentilassa voivat johtua solmuista työelämässä tai päinvastoin. Esimerkiksi työelämässä korona on muuttanut koko ajan pelisääntöjä, joten monissa organisaatiossa perustekeminen on hankaloitunut.
– Muutoksia on tullut jatkuvasti, joten työnohjaus voi olla ainoa hetki, jolloin on aikaa pysähtyä työn äärelle. Ammattilaisen avulla voidaan vaikkapa ratkoa henkilökemioita tai kehittää uusi tapa toimia, jolloin prosessit nytkähtävät eteenpäin, työyhteisösovittelija, työnohjaaja ja fysioterapeutti Martikainen kuvailee.
Jos työelämässä on haasteita, voimavarat pitää itsestä huolta usein vähenevät. Esimerkiksi liikunta voi vähentyä, ihminen alkaa syödä huonommin, uni häiriintyy tai keho alkaa kipuilla. Fysioterapeuttina toimivan Sabatin mukaan on tärkeää, että jokainen löytää henkilökohtaisen syyn muutokseen.
– Toiset haluavat aluksi puhua, toisille sopii paremmin liikunta. Pieni rutiinin muutos voi antaa valtavasti voimavaroja. Aluksi kannattaa pohtia, minkä konkreettisen pienen askeleen avulla pääsee kohti isompaa tavoitetta. Arjen muutoksista on tärkeää tehdä helposti toteutettavia. Etätyöläinen voi kiertää korttelin ennen ja jälkeen työpäivän. Ja kasvisten syönti voi lisääntyä, jos ne ovat pöydällä näkyvillä, kuvailee Sabat.
Pienin askelin pääsee pitkälle. Martikainen kertoo, että jo puhumalla ratkeaa usein monta asiaa, sillä valmentajat osaavat kysyä oikeita taustakysymyksiä. Silti aivan perimmäiset syyt alkavat hahmottua usein vasta muutaman tapaamisen jälkeen, kun luottamusta on jo keretty hetki rakentaa.
– Harva sanoo fysioterapiassa heti alkuun, että parisuhde tai työ tökkii. Helpompi kertoa, että selkä on kipeä, Sabat mainitsee.
Fysioterapian etävastaanotot ovat ratkaisseet monia aikatauluongelmia, kun etätyöläiset pystyvät tulemaan vastaanotolle jopa kesken työpäivän. Etätapaamisten myötä on Sabatin mukaan saavutettu monia menestyksekkäitä prosesseja, sillä tapaamisia on voitu järjestää tarpeeksi tiuhaan.
– Samalla me ammattilaiset olemme kehittyneet. Onnistuneen fysioterapian avain on asiakkaan oma käsitys kyvyistään ja halu tehdä sovittuja asioita. Etäterapiassa keskustelu korostuu, mikä on tavoitteiden saavuttamisen kannalta positiivinen asia. Näitä käytänteitä on tuotu myös lähitapaamisiin, kertoo Sabat.
Martikaisen ja Sabatin kuntokeskuksen arvot ovat empatia, rohkeus ja rehellisyys. Keskuksen ydinpalveluita ovat kuntosalipalvelut, kehonhuoltoon ja -hallintaan perustuvat ryhmäliikunnat, fysioterapia- ja valmennuspalvelut sekä työyhteisöliikunta, työnohjaus ja työsovittelu. Kuntokeskuksessa jokainen otetaan vastaan yksilönä ja jokainen tavoite hyvinvoinnin löytämiseksi on yhtä arvokas.
– Päätös tehdä suunnan muutos on rohkein teko, joka asiakkaan pitää tehdä. Kun tämä päätös on tehty, autamme askelien ottamisessa haluttuun suuntaan. Tavoitteemme on olla Kuopion empaattisin kuntosali, summaavat Martikainen ja Sabat.