Taloyhtiön linjasaneeraus on pitkä projekti, jossa on mukana paljon eri alojen ammattilaisia. Yleensä prosessi kestää 2–3 vuotta aloituspäätöksestä remontin maaliin saamiseen. Välillä vastaan tulee kauhutarinoita kuntotutkimusten kanssa vitkuttelusta, jolloin asukkaille on tullut remontti- ja muuttokäsky kolme viikkoa ennen töiden aloittamista.
– Jokaisen taloyhtiön kannattaa tehdä vähintään kevennetty kuntotutkimus 10 vuoden välein, suosittelee LVI-suunnittelija Tommi Hyvärinen Insinööritoimisto Entekiltä.
Taloyhtiön elinkaaressa putkistot kestävät yleensä 40–50 vuotta, sähköjärjestelmät 30 vuotta ja patteriventtiilit 15–20 vuotta. Insinööritoimiston puolueettoman LVI-taloteknisen kuntoarvioraportin avulla hahmotetaan selvästi, mikä kehityskohtia taloyhtiöllä on tulevaisuudessa. Säännöllisellä tarkastamisella ennakoidaan ja vältetään suuret ja kalliit remontit.
– Kun linjasaneeraus on ajankohtainen, kannattaa teetättää laaja hankesuunnitelma. Siinä käydään läpi putkiston, rakenteiden ja sähköjärjestelmien nykyinen kunto. Sitten valitaan projektipäällikkö, jonka kanssa käydään läpi, mitä remontoidaan, Hyvärinen kertoo.
Hyvärinen kertoo, että hankesuunnitelmassa on yleensä kolme vaihtoehtoa ja niiden kustannukset. Pienimmässä vaihtoehdossa yleensä uusitaan pelkkä käyttövesiputkisto. Keskivälin vaihtoehdossa uusitaan myös viemärit ja sähköt. Laajimmassa ehdotuksessa saneerataan lisäksi kylpyhuoneet ja kosteuseritykset sekä muita kohteita taloyhtiön kunnon ja tahtotilan mukaan hissistä sähköautojen paikoitukseen.
– Linjasaneerauksen yhteydessä on hyvä päivittää kaikki järjestelmät nykyaikaisiksi ja varmistaa, että kaikki järjestelmät keskustelevat keskenään. Rakennusautomaation avulla poistoilmanpuhallin mittaa kanaviston painetasoa ja säätää itseään sen mukaan, mikä on tarvittava poistoilman määrä suhteessa saatavaan korvausilmaan, havainnollistaa Hyvärinen.
Suurin osa kuluttajien hiilijalanjäljestä tulee asumisesta. Siksi taloyhtiöiden kannattaa panostaa energiatehokkuuteen kaikessa, missä se on mahdollista. Esimerkiksi lämmöntalteenottoa voidaan kehittää ottamalla poistoilmasta lämpöä talteen ja siirtämällä se lämpöpumpputeknologialla takaisin patteriverkostoon lämmittämään asuntoja.
– Kiinteistöjen kaukolämmön energiamaksut menevät sopimustehon ja kulutuksen mukaan portaittain, ja sen perusteella määräytyy kiinteä perusmaksu. Optimoimalla energiankäyttöä voidaan perusmaksussa päästä pykälää alaspäin. Uskon, että tulevaisuudessa taloyhtiöiden energiankäyttö tulee olemaan hybridimallissa, eli yhdistellään esimerkiksi poistoilman talteenottoa, aurinkosähköä ja maalämpöä, kuvailee Hyvärinen.
Entekin toiminnan pääpaino on uudis- ja saneerauskohteiden LVI-suunnittelu. Toiminnan keskiössä on pitää asiat selkeinä ja yksinkertaisina, jotta niin omakotitalon rakentajan kuin kerrostalon taloyhtiön hallituksen jäsenten on helppo pysyä kärryillä.
– Kehitämme toimintaamme koko ajan. Viime vuonna meille myönnettiin ISO14001-ympäristöjärjestelmän ja ISO 9001-laatujärjestelmän sertifikaatit. Laadussa panostamme muun muassa asiakaskohtaamisiin ja tapaamisiin, jotta suunnittelu pysyy käytännönläheisenä. Ympäristösertifikaatissa ainoa kehityskohteemme oli hiiren paristojen kierrätyspisteen nimeäminen, virnistää Hyvärinen.