Keittiö on kodin sydän hyvästä syystä, sillä siellä syödään, juodaan kahvia, kokataan, leivotaan, säilötään ja vaihdetaan kuulumisia. Aamulla keittiöön suunnataan ensimmäisenä ja illalla sieltä sammutetaan viimeisenä valot. Loogisesti järjestelty keittiö luo sujuvan arjen.
Totuus on kuitenkin usein toinen, sillä tasoille ja kaappeihin kertyy tavaraa aivan huomaamatta vääriin paikkoihin. Varsinkin lapsen myötä tavaran määrä lisääntyy. Lasten ruuat ja tarvikkeet pitää olla saatavilla, joten ne kasaantuvat helposti tasoille.
Kodinjärjestäjä Kirsi Vartiainen tunnistaa tilanteen. Hänen mukaansa moneen keittiöön kertyy ”taikalaatikko”, josta voi löytyä ihan mitä tahansa. Sinne asukkaat jemmaavat kaiken käyttöohjeista, postista, puhelimen latureista ja muusta satunnaisesta pikkusälästä lähtien.
– Tämä keittiö on hyvin suunniteltu, mutta muuton myötä tavarat ikään kuin purettiin väärille paikoille, ja ne ovat jääneet sille tielleen. Esimerkiksi uunivuokia ja tarjoiluastioita on kolmessa, neljässä eri paikassa, taustoittaa Vartiainen tilannetta.
Keittiön järjestäminen aloitetaan ottamalla kaikki tavarat ulos kaapeista. Tällöin asukkaalle syntyy kuva, miten paljon tavaraa todella on, ja se usein myös houkuttelee luopumaan tarpeettomista asioista. Sen jälkeen tavarat ryhmitellään ja niille mietitään kaikkein loogisin paikka arjen sujuvuuden kannalta.
– Vähiten käytetyt tavarat laitetaan korkeimmille paikoille. Lapsen ruuat ja tarvikkeet laitetaan yhteen koriin, aikuisten herkut toiseen laatikkoon, kuvailee Vartiainen.
Samalla vaihdetaan tavaroiden paikkoja elämäntilanteeseen sopivaan järjestykseen. Esimerkiksi tässä tapauksessa alimpiin laatikoihin vaihdetaan sellaisia asioita, jotka saavat päätyä lapsen käsiin.
– Vaikka järjestysprojekti vie aikaa, sen tärkein anti on siitä seuraava arjen helppous. Kun ratkaisut tehdään kerralla kunnolla, järjestys myös pysyy yllä ja elämässä voi keskittyä olennaiseen. Tavoitteenani on vapauttaa kiireisten vanhempien aikaa, hymyilee Vartiainen.