Beckhoff Automation Oy aloittaa keväällä 2023 poikkeuksellisen laajan oppimiskokonaisuuden pilottiprojektin yhdessä alueen yritysten sekä ammattikorkeakoulujen kanssa. Koulutusohjelmassa tuodaan työelämää ja opiskelijoita lähemmäksi toisiaan.
– Tavoitteenamme on, että insinööriopiskelijat voivat suorittaa yhden ammattiopintomoduulin käytännönläheisesti. Koulutus painottuu automaatiotekniikkaan, ja kokonaisuuden aikana käsitellään muun muassa konenäön, koneoppimisen ja käyttöliittymien teemoja, kuvailee Itä-Suomen aluemyyntipäällikkö Harri Leppänen Beckhoff Automation Oy:ltä. Yritys on saksalainen perheyritys, joka toimittaa PC-pohjaisia automaatiojärjestelmiä. Yrityksen ohjaus- ja automaatioratkaisuja käytetään maailmanlaajuisesti monenlaisissa sovelluksissa.
Beckhoff Automation Oy tekee aktiivisesti yhteistyötä alan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Yhteistyö eri oppilaitoksien kanssa tuo mahdollisuuksia luoda uutta sekä saada tuoreita näkemyksiä toimialan kehittämiseen. Koulutuksia myös kehitetään yhdessä oppilaitosten kanssa vastaamaan paremmin työelämän tarpeita. Pilottiprojekti on saanut alkunsa saksalaisesta toimintamallista, sillä maassa on jo pitkään toimittu tiiviissä yhteistyössä opiskelijoiden ja yritysten kanssa.
– Koulutuskokonaisuus tapahtuu ammattikorkeakoulun tiloissa, ja siinä käytetään Beckhoffin toimittamia laitteita.
Beckhoff myös vastaa koulutuksen toteuttamisesta ja oppimateriaalin laatimisesta, Leppänen kertoo.
Pilottiprojektin tavoitteena on antaa opiskelijoille ajantasaista ja käytännönläheistä tietoa, jotta he ovat valmiimpia astumaan työelämään ja suoraan haasteellisempiin tehtäviin. Kaikki projektit, harjoittelut ja opinnäytetyöt tehdään oikeisiin yrityksiin. Leppäsen mukaan alalla riittää töitä hyville tekijöille.
– On myös yritysten etu olla mukana kehittämässä koulutuksia. Samalla on mahdollista projektitöiden ja muiden kautta löytää itselleen suoraan tulevaisuuden tekijöitä, Leppänen sanoo.
Myös Itä-Suomessa seurataan pilottiprojektia tarkalla silmällä. Itä-Suomen UpTech -hankkeen projektipäällikkö Anssi Suhonen kertoo, että he kävivät viime kesänä tutustumassa saksalaiseen koulutusmalliin.
– Sitä voisi melkein kutsua korkeakoulun oppisopimusmalliksi. Saksan mallia räätälöimällä saadaan Suomeen sopiva toimintatapa, jonka avulla voimme nostaa itäsuomalaisen teknologiaosaamisen tasoa, pohtii Suhonen.
Kolmevuotisen hankkeen tavoitteena on kehittää itäsuomalaista insinööriosaamista. Ensimmäinen askel oli tuoda Kuopioon automaatioinsinöörin diplomi-insinöörikoulutus. Uusi tutkinto on otettu hyvin vastaan, ja tänä syksynä pyörähti käyntiin toinen ryhmä aloittavia diplomi-insinöörejä. Tutkinnon myöntää Tampereen yliopisto, ja mukana sitä ovat toteuttamassa Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Karelia-ammattikorkeakoulu.
– Ensi kesään mennessä rakennamme ja pilotoimme myös meille uudenlaisia koulutusmalleja, joihin liittyvät kiinteästi työelämälähtöinen ote ja yritysten osallistuminen, summaa Suhonen.