Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja kertoo arkiaktiivisuuden ja liikkumisen mahdollisuuksien luomisen alkavan jo kaupunkisuunnittelusta. Aktiivinen elämä muodostuu siitä, miten ympäristö ruokkii liikkumista. Siksi Kuopiossakin on panostettu laajasti aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntapaan.
– Kaikki alkaa siitä, kun omasta kodista lähdetään ulos. Miten helposti pyörällä pääsee lähtemään tai miten lähellä luonto ja lähiliikuntapaikat ovat kotia. Luonto on niin arkiliikunnan kuin mielialankin kannalta keskeinen tekijä, kuvailee Vähäsarja.
Kaupungissa on huikeat mahdollisuudet omaehtoiseen liikkumiseen ja ulkoiluun. Hyvin hoidetuilla luontokohteilla, tulipaikoilla ja rantareiteillä kelpaa ulkoilla yksin ja yhdessä. Vaihteleva maasto mahdollistaa myös eri-ikäisten ja -tasoisten liikkumisen. Valkeisenlammen ympäri pääsee niin lastenrattailla kuin rollaattorin kanssakin, Puijon poluilla ja portaissa voi vetää tehokkaan ulkotreenin ja pyöräillä voi erittäin laajaa ja kaunista kevyenliikenteen verkostoa tai metsäreittejä, kuten Puijon maastopyöräreittiä, pitkin.
– Ympäri kaupunkia on myös monipuolisia lähiliikuntapuistoja ja liikuntapaikkoja. Esimerkiksi Väinölänniemellä, Hapelähteen puistossa sekä Lippumäellä kohtaavat sujuvasti eri-ikäiset liikkujat, kertoo Vähäsarja.
”Yksi suosittu tapa on osallistua kuntosalin starttikurssille. Kurssilta saa ohjausta ja eväitä omatoimiseen harjoitteluun.
Liikuntapaikkojen tuorein investointi on elokuun alussa avattu upouusi uimahalli. Kuntolaaksossa sijaitseva halli on Suomen toisiksi suurin uimahalli. Uuden uimahallin kävijämäärän odotetaan kasvavan aiemmasta 200 000 vuosittaisesta käyttäjästä 350 000 käyttäjään. Puitteet kasvulle ovat olemassa, sillä suunnitteluun on panostettu ja mallia haettu aina ulkomaita myöten.
Uudessa uimahallissa on muun muassa 10-ratainen 50 metrin pääallas, monitoimiallas, kylmäallas, poreallas, opetus- ja nuorisoallas sekä tenava-allas. Uimahyppääjien iloksi hallista löytyy myös hyppyallas, jossa on kaikki kilpailuissa tarvittavat hyppytasot.
– Tärkeää on, että kyseessä ei ole vain uimahalli, vaan laajasti aktiiviseen elämäntapaan kannustava tila. Siellä on muun muassa kuntosali sekä vapaan harjoittelun tila, kuvailee Vähäsarja.
Uimahallilla on myös liikunnan ammattilaisia auttamassa alkuun pääsemisessä. Liikuntaneuvontapalveluita voi hyödyntää niin kuntosaliharrastuksen aloittamisessa kuin liikuntahaasteiden purkamisessakin. Haasteita voivat olla niin motivaation puute kuin epätietoisuus siitä, mistä uusi harrastus kannattaa aloittaa.
– Yksi suosittu tapa on osallistua kuntosalin starttikurssille. Kurssilta saa ohjausta ja eväitä omatoimiseen harjoitteluun, vinkkaa Vähäsarja.
Starttikurssit pyörivät ympäri vuoden, ja niiden ajankohdat näkyvät uimahallin viikkokalenterista. Hallilla järjestetään myös vesijumppaa, kuntosalineuvontaa sekä Kuopion kansalaisopiston vetämiä pilates- ja vesitreenikursseja. Virtuaaliohjauksessa voi myös vesijumpata oman aikataulun mukaan.
– Meillä on myös poikkeuksellisen hieno ja laaja vertaisohjaajaverkosto. Koulutamme vapaaehtoisia vetämään omia liikuntaryhmiään. Vertaisohjaajilla saattaa olla esimerkiksi aiempaa harrastus- tai ohjaajataustaa, jota he haluavat mielellään hyödyntää myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. 130 vertaisohjaajaa vetää ikääntyneiden liikuntaryhmiä eri puolilla Kuopiota, kertoo Vähäsarja. Vertaisohjaajatoimintaa voisi hyvin laajentaa myös muihin ikäryhmiin, esimerkiksi lapsiperheisiin.
Kaupunki haluaa liikunnanohjaajien ja vertaisohjaajien avulla tukea sitä, että liikunnallinen arki olisi mahdollista mahdollisimman monelle.
Kynnystä madaltavat myös eläkeläisten sekä lasten ja nuorten edulliset hyvinvointikortit. Eläkeläiset pääsevät käymään kuntosalilla ja uimassa kaupungin liikuntahalleissa hintaan 65,70 € /vuosi ja 37,40 € /puoli vuotta. Lasten ja nuorten hyvinvointikortti puolestaan maksaa 70 euroa vuodelta tai 40 euroa puolelta vuodelta. Kortilla kaikki alle 20-vuotiaat kuopiolaiset saavat käyttää yksittäiskävijöinäkaupungin liikuntahalleja rajattomasti sekä käydä kaupungin museoissa ja Kino Kuvakukossa elokuvissa ilmaiseksi. Kortilla saa alennusta myös muiden kulttuuritoimijoiden palveluista sekä Kuopion kansalaisopiston lasten ja nuorten kursseista.
– Aktiivinen elämä on monen tekijän summa. Mietimme näitä laajasti yhdessä, jotta kaikilla on mahdollisuus voida hyvin, summaa Vähäsarja.