Ravitsemussuositukset suosittelevat syömään kalaa kaksi kolme kertaa viikossa. Syö hyvää -sivuston mukaan Suomessa syödään ulkomaista kalaa lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaista kalaa.
Syömällä kotimaista järvikalaa tukee samalla suomalaista työtä ja auttaa järvien rehevöitymisen hidastamisessa. Järvien fosforikuormaa ja samalla happikatoa pystytään tehokkaasti pienentämään kalastuksella. Järvikala on paitsi ihmiselle, myös ympäristölle, hyvä ruokavalinta.
Kalatiskillä kannattaa tarttua sesongin kaloihin. Ne ovat usein edullisempia, ja silloin lautaselle tulee automaattisesti erilaisia kaloja. Kalat eroavat toisistaan muun muassa ravintoarvoiltaan sekä vierasainejäämiltään. Siksi kaloja kannattaa syödä monipuolisesti ja vaihtelevasti.
Lähteet: WWF:n kalaopas, syohyvaa.fi, k-ruoka.fi
Kokeile vaikka näitä kalareseptejä
Kuhanyytit ja kaprismaustevoi
- 500 g keitettyjä uusia perunoita
- 400 g nahattomia kuhafileitä
- 1 kevätsipulinvarsi
- 100 g miniluumutomaatteja
- merisuolahiutaleita
- mustapippuria
- oliiviöljyä
Kaprismaustevoi
- 100 g voita
- 2 rkl Pirkka kapriksia (pieniä)
- 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
- 2 tl sitruunankuorta raastettuna
- 3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- 3 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
Paloittele perunat ja kalafileet. Hienonna kevätsipuli.
Lado leivinpaperin tai folionpalojen päälle perunoita, kalapaloja ja tomaatteja sekä hienonnettua kevätsipulia. Ripottele päälle mausteet ja pirskota oliiviöljyä.
Sulje nyytit ja kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.
Valmista sillä aikaa maustevoi. Sekoita kaprikset ja mausteet pehmenneen voin joukkoon.
Tarjoa nyytit lämpiminä kaprismaustevoin kanssa.
Resepti: K-Ruoka
Lasimestarin silakka
- 500 g silakkafileitä
- 1 tl hienoa merisuolaa
Liemi
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/4 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl vettä
- 1 rkl suolaa
Lisäksi
- 1 (130 g) Pirkka punasipuli
- 1 (100 g) porkkana
- 5 laakerinlehteä
- 10 kokonaista maustepippuria
- 2 rkl sinapinsiemeniä
Paloittele silakkafileet pituussuunnassa puoliksi ja laita laakeaan vuokaan. Ripottele pinnalle suola. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
Pane kaikki liemen ainekset kattilaan. Keitä lientä, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Jäähdytä liemi.
Kuori ja viipaloi punasipuli sekä porkkana. Lado puhtaaseen lasipurkkiin (noin 1 1/2 l) kerroksittain silakkaa, porkkana- ja sipuliviipaleita sekä mausteet.
Kaada liemi päälle. Painele silakat liemen peittoon. Sulje kansi tiiviisti. Marinoi silakoita jääkaapissa 1–2 vuorokautta.
Resepti: K-Ruoka
Ahvenet grillissä
- 4 (noin 1,2 kg) ahventa suomustettuna
- 1 rkl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1–2 (100 g) nippusipulia varsineen
- noin 1–2 rkl voita
Lisäksi
- Hellmann’s Bearnaise mastekastiketta
- sitruunalohkoja
- paistinarua
Huuhdo ahvenet, kuivaa ne talouspaperilla.
Leikkaa kalojen pintaan muutama viilto molemmin puolin. Laita suolaa kalojen vatsaan ja viiltoihin.
Rouhi kaloille myös mustapippuria.
Viipaloi nippusipulit ja pane kalojen vatsaan. Lisää nokare voita kunkin kalan sisään.
Sido kalat liotetulla paistinarulla muutamasta kohdasta.
Grillaa ahvenia, kunnes ne ovat kypsiä. Kypsistä kaloista selkäevä irtoaa helposti vetämällä.
Resepti: K-Ruoka
Perunasalaatti Järki Särjestä
- 1 kg perunoita
- 500 g (nippu) tankoparsaa
- 1 purkki Järki Särki luomutomaatti & yrtit
- 2 punasipulia
- 1 ½ rkl punaviinietikkaa
- 1 ½ rkl öljyä
- 1 ½ rkl sokeria
Aloita marinoimalla punasipulit. Kuori, puolita ja pilko punasipulit. Laita pieneen astiaan.
Lisää joukkoon punaviinietikka, öljy ja sokeri. Sekoita hyvin. Jätä maustumaan.
Keitä perunat napakan kypsiksi. Kuori ja pilko suupaloiksi heti kuumina. Näin valmistettuna perunapalat imevät itseensä hyvin makuja.
Kypsennä parsat paistamalla tai höyryttämällä vain muutaman minuutin, jotta ne pysyvät napakkoina. Pilko suupaloiksi. Laita kärkinuput sivuun koristelua varten.
Yhdistä kuumat perunapalat ja tankoparsapalat kulhossa.
Avaa Järki Särki-säilyke, ota pois laakerinlehti ja kippaa koko lasipurkin sisältö öljyineen kasvisten päälle. Lisää myös marinoidut punasipulit liemineen. Sekoita hyvin.
Laita tarjoiluastiaan ja nostele parsanuput päälle.
Resepti: Järkisärki