Takaisin sivun yläreunaan

Järvikalat kunniaan!

Teksti Oodia/Heta Jyrälä | Kuvat Shutterstock

Tuhansien järvien maassa elelee monipuolisesti erilaisia kaloja herkkuaterioihin.

Ravitsemussuositukset suosittelevat syömään kalaa kaksi kolme kertaa viikossa. Syö hyvää -sivuston mukaan Suomessa syödään ulkomaista kalaa lähes kolme kertaa enemmän kuin kotimaista kalaa.

Syömällä kotimaista järvikalaa tukee samalla suomalaista työtä ja auttaa järvien rehevöitymisen hidastamisessa. Järvien fosforikuormaa ja samalla happikatoa pystytään tehokkaasti pienentämään kalastuksella. Järvikala on paitsi ihmiselle, myös ympäristölle, hyvä ruokavalinta.

Kalatiskillä kannattaa tarttua sesongin kaloihin. Ne ovat usein edullisempia, ja silloin lautaselle tulee automaattisesti erilaisia kaloja. Kalat eroavat toisistaan muun muassa ravintoarvoiltaan sekä vierasainejäämiltään. Siksi kaloja kannattaa syödä monipuolisesti ja vaihtelevasti.

Lähteet: WWF:n kalaopas, syohyvaa.fi, k-ruoka.fi

Kokeile vaikka näitä kalareseptejä

Kuhanyytit ja kaprismaustevoi

  • 500 g keitettyjä uusia perunoita
  • 400 g nahattomia kuhafileitä
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • 100 g miniluumutomaatteja
  • merisuolahiutaleita
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä

Kaprismaustevoi

  • 100 g voita
  • 2 rkl Pirkka kapriksia (pieniä)
  • 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 3 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna

Paloittele perunat ja kalafileet. Hienonna kevätsipuli.
Lado leivinpaperin tai folionpalojen päälle perunoita, kalapaloja ja tomaatteja sekä hienonnettua kevätsipulia. Ripottele päälle mausteet ja pirskota oliiviöljyä.
Sulje nyytit ja kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.
Valmista sillä aikaa maustevoi. Sekoita kaprikset ja mausteet pehmenneen voin joukkoon.
Tarjoa nyytit lämpiminä kaprismaustevoin kanssa.

Resepti: K-Ruoka

Lasimestarin silakka

  • 500 g silakkafileitä
  • 1 tl hienoa merisuolaa

Liemi

  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/4 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl suolaa

Lisäksi

  • 1 (130 g) Pirkka punasipuli
  • 1 (100 g) porkkana
  • 5 laakerinlehteä
  • 10 kokonaista maustepippuria
  • 2 rkl sinapinsiemeniä

Paloittele silakkafileet pituussuunnassa puoliksi ja laita laakeaan vuokaan. Ripottele pinnalle suola. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
Pane kaikki liemen ainekset kattilaan. Keitä lientä, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Jäähdytä liemi.
Kuori ja viipaloi punasipuli sekä porkkana. Lado puhtaaseen lasipurkkiin (noin 1 1/2 l) kerroksittain silakkaa, porkkana- ja sipuliviipaleita sekä mausteet.
Kaada liemi päälle. Painele silakat liemen peittoon. Sulje kansi tiiviisti. Marinoi silakoita jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

Resepti: K-Ruoka

Ahvenet grillissä

  • 4 (noin 1,2 kg) ahventa suomustettuna
  • 1 rkl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1–2 (100 g) nippusipulia varsineen
  • noin 1–2 rkl voita

Lisäksi

  • Hellmann’s Bearnaise mastekastiketta
  • sitruunalohkoja
  • paistinarua

Huuhdo ahvenet, kuivaa ne talouspaperilla.
Leikkaa kalojen pintaan muutama viilto molemmin puolin. Laita suolaa kalojen vatsaan ja viiltoihin.
Rouhi kaloille myös mustapippuria.
Viipaloi nippusipulit ja pane kalojen vatsaan. Lisää nokare voita kunkin kalan sisään.
Sido kalat liotetulla paistinarulla muutamasta kohdasta.
Grillaa ahvenia, kunnes ne ovat kypsiä. Kypsistä kaloista selkäevä irtoaa helposti vetämällä.

Resepti: K-Ruoka

Perunasalaatti Järki Särjestä

  • 1 kg perunoita
  • 500 g (nippu) tankoparsaa
  • 1 purkki Järki Särki luomutomaatti & yrtit
  • 2 punasipulia
  • 1 ½ rkl punaviinietikkaa
  • 1 ½ rkl öljyä
  • 1 ½ rkl sokeria

Aloita marinoimalla punasipulit. Kuori, puolita ja pilko punasipulit. Laita pieneen astiaan.
Lisää joukkoon punaviinietikka, öljy ja sokeri. Sekoita hyvin. Jätä maustumaan.
Keitä perunat napakan kypsiksi. Kuori ja pilko suupaloiksi heti kuumina. Näin valmistettuna perunapalat imevät itseensä hyvin makuja.
Kypsennä parsat paistamalla tai höyryttämällä vain muutaman minuutin, jotta ne pysyvät napakkoina. Pilko suupaloiksi. Laita kärkinuput sivuun koristelua varten.
Yhdistä kuumat perunapalat ja tankoparsapalat kulhossa.
Avaa Järki Särki-säilyke, ota pois laakerinlehti ja kippaa koko lasipurkin sisältö öljyineen kasvisten päälle. Lisää myös marinoidut punasipulit liemineen. Sekoita hyvin.
Laita tarjoiluastiaan ja nostele parsanuput päälle.

Resepti: Järkisärki

Jaa artikkeli

Tekijät

Heta Jyrälä