Talvi on täynnä ihania juhlahetkiä ja oman perheen kanssa pidettäviä illanistujaisia, joihin voi pyöräyttää pieniä suupalasiksi sopivia suolaisia tarjottavia tuomaan vastapainoa makeille herkuille. Hyödynsimme K-Citymarket Päivärannan kattavaa valikoimaa sekä K-Ruoka-sivuston kattavaa reseptiarkistoa poimiessamme esiin muutamia ehdotuksia juhlien suolaisiksi pikkupurtaviksi.
Granaattiomenacrostinit valmistuvat tuoreesta patongista, granaattiomenan siemenistä ja camembert-juustosta. Juuston voimakas ja kirpeä maku yhdessä makeankirpeiden granaattiomenan siementen kanssa luo täydellisen liiton.
Trendikkäät sapakset ovat supisuomalaisia versioita espanjalaisista tapaksista. Helpot porosapakset maistuvat glögin kera suolapalana. Näihin suupaloihin ei tarvita kuin pieniä perunoita, suolakurkkuja, kylmäsavuporoa ja vähän mausteita.
Herkullinen suolapähkinänäkkileipä sopii tarjottavaksi sellaisenaan tai juustopöydässä perinteisten voileipäkeksien sijaan.
Fiineimpiinkin juhliin kelpaavat pikkupalat saa yhdistämällä saaristolaisleipää, pehmeää avokadotahnaa ja kirjolohenmätiä.
Kaikkiin näihin suolaisiin tarjottaviin tarvittavat ainekset löytyvät K-Citymarket Päivärannasta sekä verkkokaupasta. Verkkokaupasta saat kaikki tuotteet suoraan kotiovelle.
Granaattiomenacrostinit
6–8 annosta • alle 30 min
1 (350 g) Pirkka kiviuunikierrepatonki
250 g Pirkka Parhaat Camembert-juustoa
1–2 granaattiomenaa
n. 3 rkl Pirkka Parhaat Modenan balsamietikka-kastiketta, kirsikka
tuoretta timjamia
Viipaloi patonki ja levitä patonkiviipaleet leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa 225 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes leivät saavat hieman väriä.
Painele granaattiomenaa pöydän pintaa vasten. Leikkaa molemmista päistä pieni pala pois, jotta saat vaaleiden kalvojen muodostamat lohkot näkyviin. Leikkaa hedelmät lohkoiksi kalvojen kohdalta. Ota suuri kulho ja irrottele siemenet lohkoista niin, että kätesi ovat kulhon sisällä, näin vältyt roiskeilta.
Viipaloi juusto. Laita paahdettujen patonkiviipaleiden päälle juustoa ja granaattiomenan siemeniä. Pirskota päälle kirsikan makuista balsamietikkakastiketta. Koristele timjamilla.
Porosapas
20 kpl • alle 60 min
10 pientä perunaa
½ dl voita sulatettuna
½ tl hienoa merisuolaa
½ tl kuivattua rosmariinia
7 kpl Pirkka cocktailkurkkuja
20 viipaletta Pirkka Parhaat poron kylmäsavupaistia
20 karpaloa
tuoretta rosmariinia
20 cocktailtikkua
Pese perunat ja leikkaa ne puoliksi.
Mausta voisula suolalla ja kuivatulla rosmariinilla ja pyörittele perunat voissa.
Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna jäähtyä.
Leikkaa cocktailkurkut kolmeen osaan.
Taittele poron kylmäsavupaistisiivu ruusukkeeksi ja kiinnitä se perunan puolikkaan päälle cocktailtikulla.
Asettele porosiivun päälle pala cocktailkurkkua ja koristele sapakset tuoreella rosmariinilla.
Suolapähkinänäkkileipä
1 pellillinen • yli 60 min
3 ½ dl vettä
1 ½ dl Pirkka suolapähkinöitä
1 ½ dl Pirkka kaurahiutaleita
1 dl Pirkka Luomu kauraleseitä
1 dl Pirkka ruisjauhoja
1 dl Pirkka auringon-kukansiemeniä
¾–1 tl suolaa
1 rkl öljyä
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 30 minuuttia. Öljyä leivinpaperi ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi.
Paista levyä 150-asteisessa uunissa noin 1 tunti 15 minuuttia.
Leikkaa levy heti uunista ottamisen jälkeen pieniksi paloiksi (36 kpl) ja jäähdytä ritilän päällä. Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi juustopöydässä.
Mäti-avokadoleivät
4 annosta • alle 30 min
1 prk (50 g) Pirkka kirjolohenmätiä, käsinlypsetty
7–8 viipaletta Uotilan Tummaa Kalastajanlimppua
Avokadotahna
1 (200 g) avokado
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
mustapippuria
Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret. Hienonna avokado haarukalla.
Lisää joukkoon sitruunanmehu, suola ja ripaus rouhittua mustapippuria. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kahtia. Levitä avokadotahnaa leipäviipaleille. Jaa kirjolohenmäti leiville. Tarjoa heti.