Satokauden kasvisten suosiminen pitkin vuotta on järkevää. Talvisin sesongissa ovat erilaiset juurekset, kuten punajuuri, lanttu sekä porkkana. Suomalaisina tuotteina löytyy myös punasipulia, myskikurpitsaa, omenaa ja päärynää.
Yksi hyvin varastoinnissakin makunsa pitävä kasvi on porkkana. Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan porkkanaa syödään Suomessa eniten kaikista avomaalla viljellyistä kasviksista. Hauska fakta on, että yhdistyksen mukaan porkkanaa on tiedettävästi viljely ainakin 1100-luvulta asti, mutta porkkanat eivät suinkaan olleet oransseja. Vanhimmat porkkanat olivat kirkkaanpunaisia, mustia ja keltaisia. Oranssi porkkana jalostettiin vasta 1700-luvun Hollannissa.
Tuttuihin porkkanaruokiin saa uusia vivahteita, kun tuunaa reseptejä erivärisillä lajikkeilla. Oranssit porkkanat ovat kaikkein makeimpia, kun taas keltaiset ja violetit ovat miedompia ja vähemmän makeita kasviksia.
Porkkana on monipuolinen kasvis, joka maistuu paistettuna, keitettynä, soseutettuna ja sellaisenaan dipattuna. Pirtsakka porkkana sopii mainiosti myös jälkiruokiin. K-Citymarket Päivärannan upealta hedelmä- ja kasvisosastolta löytyy runsaasti myös muita kasviksia.
Uusiin juureksiin tutustumisen voi helposti aloittaa vaikkapa ujuttamalla sosekeittoon porkkanan kaveriksi punajuurta tai paistamalla lohkoperunoiden kaveriksi lanttulohkoja.
Lämmin porkkana-kikhernesalaatti
Sopii lisäkkeeksi liha- tai broileriruuille. Kokeile myös sellaisenaan lounassalaattina.
4–5 annosta • alle 60 min
½ ps (à 2 kg) K-Menu porkkanoita
2 rkl K-Menu rapsiöljyä
1–2 rkl juustokuminan siemeniä tai ½ rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus suolaa
1 pkt (380 g) Pirkka kikherneitä
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
1 pkt (200 g) K-Menu salaattijuustoa
tuoretta korianteria tai minttua hienonnettuna
Kuori porkkanat ja paloittele ne reiluiksi lohkoiksi.
Sekoita joukkoon öljy, juustokumina ja suola.
Paahda porkkanoita 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Huuhdo ja valuta kikherneet. Sekoita kikherneet ja kuumat porkkanat keskenään.
Mausta sitruunamehulla ja pippurilla.
Levitä kasvikset tarjoiluvadille ja murenna päälle salaattijuusto.
Koristele tuoreella korianterilla tai mintulla.
Appelsiini-porkkanalaatikko
Appelsiinitäysmehulla maustettu porkkanalaatikko maistuu myös perheen pienimmille.
6–8 annosta • yli 60 min
500 g porkkanoita
5 dl vettä
1 ½ dl Pirkka puuroriisiä
3 dl Pirkka appelsiinitäysmehua
2 dl Pirkka laktoositonta vispikermaa
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
ripaus inkivääriä
2 kananmunaa
Aloita laatikon valmistus porkkanoista. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä niitä puolessa litrassa vettä noin 35 minuuttia.
Mittaa porkkanoiden keitinvedestä 3 dl toiseen kattilaan. Lisää kiehuvaan veteen riisi ja anna kiehua 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt.
Lisää riisin joukkoon loppu porkkanoiden keitinvedestä sekä appelsiinimehu. Keitä hiljalleen, välillä sekoittaen noin 35 minuuttia, kunnes seos on puuromainen.
Soseuta porkkanat sähkövatkaimella. Lisää kypsään riisipuuroon vispikerma ja sekoita. Lisää vielä porkkanasose, suola, siirappi, inkivääri sekä kananmunat ja sekoita seos tasaiseksi.
Kaada seos voideltuun laakeaan uunivuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 50 minuuttia.
Puolukka-valkosuklaa-porkkanakakku
Porkkanakakun pinta koristellaan raikkailla puolukoilla ja herkullisilla valkosuklaahipuilla.
12 annosta • yli 60 min
Pohja
350 g (4–6 kpl) Pirkka porkkanoita
(n. 5 dl hienona raasteena)
150 g Pirkka voita
3 kananmunaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 1½ dl sokeria
3 ½ dl Pirkka vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl Pirkka vaniljasokeria
½ tl inkivääriä
Pinnalle
1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
1 ½ dl tomusokeria
1 tl Pirkka vaniljasokeria
½ ps (à 200 g) Pirkka puolukoita (pakaste)
1 dl (80 g) Pirkka valkosuklaahippuja
Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna jäähtyä.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokerit. Lisää vaahtoon rasva ja porkkanaraaste varovasti sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.
Levitä taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan (20 x 28 cm). Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20–25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto, voi ja tomusokeri sileäksi kuorrutukseksi. Levitä kuorrutus pohjan päälle. Kakku mehevöityy jääkaapissa ja on parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta. Ripottele kohmeiset puolukat ja valkosuklaahiput kakun pinnalle ennen tarjoamista.