Takaisin sivun yläreunaan

Harrastuksena padel – vinkit aloittamiseen

Teksti Oodia/Joona Paakkanen | Kuvat Oodia/Mirka Happonen

Suosikkilaji padel koukuttaa nopeasti. Sosiaalisuus ja matala aloituskynnys houkuttelevat lajin pariin.

Tiesitkö, että nykymuotoinen padel on lähtöisin Meksikosta? Laji sai alkunsa vuonna 1969, kun Acapulcossa asunut liikemies Enrique Corcuera yhdisteli elementtejä squashista ja tenniksestä. Hauskaksi osoittautunut peli levisi muutamassa vuodessa Espanjan kautta muualle Eurooppaan ja lopulta myös ympäri maailman.

Nykyisin padelin harrastajia on noin 20 miljoonaa. Viimeistään korona-aika räjäytti lajin suosion myös Suomessa, ja uusia kenttiä rakennetaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Padelliiton tilastojen mukaan kenttien määrä on parissa vuodessa kasvanut vajaasta sadasta yli kolmeensataan.

Mikä padelissa sitten oikein kiehtoo? Pari vuotta padelia harrastaneen Petri Markkasen mielestä lajin hienous piilee sen monipuolisuudessa. Säännöiltään simppeli laji muistuttaa tennistä, mutta on esikuvaansa aloittelijaystävällisempi.

Lyhytvartinen maila on helpompi hallita kuin tennismaila ja kiinteä seinä mahdollistaa pallon kimpoamisen takaisin.

– Lajia on helppo lähestyä. Aloittelijan ei tarvitse edes ostaa omia varusteita, sillä mailan ja pallot voi myös vuokrata pelivuoron yhteydessä, Markkanen innostaa.

Kuvassa vihreähousuinen ihminen lyö mailalla palloa. Taustalla betoniseinää ja punainen padelkentän lattia.
Pari vuotta padelia harrastaneen Petri Markkasen mielestä lajin hienous piilee sen monipuolisuudessa.

 

Cinialla myyntivastaavana työskentelevä Markkanen on entinen SM-tason ampumaurheilija, jonka ura päättyi vuonna 2001 voitetun ilmapistoolin Suomen mestaruuden jälkeen loukkaantumiseen. Urheilu-uran päätyttyä kipinä liikuntaan oli pitkään kateissa.

– Vuosien sohvaperunaelämän jälkeen päädyin testaamaan padelia kaverin houkuttelemana. Innon kasvaessa mukaan on tullut myös oheislajeja, kuten joogaa ja kiipeilyä, Markkanen kertoo.

Sosiaalisuus on tärkeä osa padelin lajikulttuuria. Markkasen mukaan Kuopiossa toimii innokas ja aktiivinen padel-yhteisö, johon kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, jos on vaikkapa pelikavereita vailla. Esimerkiksi Facebookista löytyy keskusteluryhmiä Kuopion alueen lajiharrastajille.

– Padelin kautta voi tavata uusia ihmisiä ja oppia samalla tiimityöskentelyä. Vaikka pelin omaksuminen on helppoa, tarvitaan siinä pelaajien välistä yhteistyötä ja oikeanlaista taktiikkaa, Markkanen neuvoo.

Uudelleen liikunnan riemun löytänyt kuopiolainen korostaa myös oheislajien merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Sekä jooga että kiipeily tuovat tarvittavaa vastapainoa nopeatempoiselle mailapelille.

– Ja tuleehan hyvä kehonhallinta padelissakin tarpeeseen.

Jaa artikkeli

Tekijät

Joona Paakkanen
Mirka Happonen