Ympäristövastuullisesti toimiva yritys on tunnistanut, miten sen toiminta vaikuttaa ympäristöön sekä suoraan että välillisesti ja miten se voi hallita ympäristövaikutuksiaan.
Savon koulutuskuntayhtymän (Sakky) Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä -hankkeen projektipäällikön Anu Salon mukaan yrityksille voidaan tarjota erilaisin työkaluin ja kehittämishankkein monenlaista sparrausta ja apua ympäristötyön edistämisessä.
– Lähdemme liikkeelle räätälöimällä yritykselle sopivat palvelut ja kartoittamalla yrityksen toiminnan ja ympäristövaikutukset. Mitä enemmän merkittäviä ympäristövaikutuksia pystytään vähentämään, sitä vastuullisempaa yrityksen toiminta on, Salo kertoo.
Sakky on esimerkiksi vuosina 2016–2018 toteutetun Kestävää kehitystä Pohjois-Savon yrityksissä -hankkeen myötä aloittanut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän neuvonta- ja auditointipalvelut Pohjois-Savossa. Hankkeen aikana rakennettiin yrityksiin ympäristöjärjestelmiä, kehitettiin yritysten energia- ja materiaalitehokkuutta, jätehuoltoa, hankintojen vastuullisuutta sekä henkilöstön ympäristöosaamista. Vuosien 2018–2020 aikana toteutettavassa Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä -hankkeessa on edelleen sparrattu yritysten ja julkisorganisaa-
tioiden ympäristöjärjestelmien rakentamista ja keskitytty erityisesti kestävyysstrategioiden ja -tavoitteiden jalkauttamiseen esimerkiksi hankintoihin sekä aktivoimaan alihankinta- ja yhteistyöverkostoja.
Edellä mainitut, Euroopan aluekehitysrahaston ja Pohjois-Savon liiton rahoittamat hankkeet ovat auttaneet yrityksiä vähentämään haitallisia ympäristövaikutuksia ja lisäämään kustannustehokkuutta sekä henkilöstön ympäristöosaamista ja -tietoisuutta. Myös asiakastyytyväisyys on lisääntynyt, koska asiakasvaatimukset yritysten ympäristövastuullisuudesta ovat kasvaneet.
Sakkyn oma organisaatiojohto on sitoutunut hyvin vahvasti ympäristövastuullisuuden kehittämiseen, ja organisaation toimintaa ollaan kehitetty jo vuosia opetuksesta ja johtamisesta arkikäytänteisiin.
Salon mukaan ympäristövastuullisuus on nykyisin yrityksille elinehto sekä lainsäädännön että asiakkailta ja sidosryhmiltä tulevien vaatimusten puolesta, joten yritysten kannattaa haastaa itsensä lähtemään liikkeelle.
– Kehittämishankkeet ovat oikeasti mahtava apu ja resurssi yritysten kehittämiseen ympäristönäkökulmastakin, Salo kiteyttää.